Caritas.lv

Psihoemocionālā atbalsta aktivitātes viesiem no Ukrainas

No 2024. gada 20. līdz 25. augustam nodibinājumam “CARITAS LATVIJA” bija gods uzņemt viesus no Ukrainas – karā ievainoto un bojāgājušo ģimenes locekļus. Mēs uzņēmām 30 cilvēkus, no tiem 10 bija bērni vecumā no 3 līdz 17 gadiem, kā arī 3 pavadošās personas. Viņi nāca no dažādiem Ukrainas reģioniem – Kijiva, Harkiva, Ļviva, Nikolajeva, Zaporožje, Odesa un Aleksandrija. Viesi uzturējās gan Jūrmalā, gan Rīgā. Viņu brauciena galvenais mērķis bija gūt atelpu no kara skartās ikdienas.

Jūrmalā ciemiņi tika izmitināti Dzintaru rekolekciju mājā, kur viņi varēja priecāties par skaisto laiku, baudīt jūru, kā arī doties organizētā ekskursijā pa Jūrmalu.

22. augustā centrālais notikums bija Rundāles pils apmeklējums. Savukārt jau vakarpusē viesi iekārtojās naktsmājās Vecrīgā un Pārdaugavā. 23. augustā ukraiņu grupa gida pavadībā devās ekskursijā pa Rīgu gan ar autobusu, gan ar kājām. Šajā dienā grupu uzņēma arī Rīgas domē tās Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Juris Radzevičs un Rīgas domes deputāts Mārtiņš Zvejnieks. Viesiem tika nodrošināta kafijas pauze, suvenīri, kā arī izvērtās savstarpēji vērtīga diskusija. Pēc pusdienām ciemiņi varēja izmantot brīvo laiku Rīgas apskatei vai saņemt individuālu psihologa konsultāciju. Bērniem tika nodrošināta mākslas terapija.

Bagātīga programma bija 24. augustā, kas ir Ukrainas neatkarības diena. Pl. 11 bija iespēja piedalīties lūgšanā par Ukrainu Rīgas Mūsu Kunga Jēzus Kristus Apskaidrošanās grieķu katoļu draudzes kapelā ar Ukrainas vēstnieka Latvijā piedalīšanos. Pēc tam viesi tika aicināti izmantot Ukrainas neatkarības dienai veltītā pasākuma iespējas, kas tika piedāvātas Vērmanes dārzā. Pēc tam svinības turpinājās Caritas Jauniešu centrā Ojāra Vācieša ielā 6 k-4, kur bija gan āra aktivitātes bērniem, gan pieaugušajiem, sadraudzība ar šobrīd Latvijā dzīvojošiem ukraiņiem, kā arī Caritas darbiniekiem.

Agri no rīta, 25. augustā, grupa devās mājupceļā uz Ukrainu. Viesi bija ļoti pateicīgi par sirsnīgo uzņemšanu, piedāvātajām aktivitātēm un iespēju kaut nedaudz izrauties no kara plosītās ikdienas. Diemžēl 26. augusta agrā ierodoties Kijivā viņus sagaidīja trauksmes sirēnas, elektrības padeves pārrāvumi un visa pārējā skarbā kara realitāte.

Sirsnīga pateicība nodibinājumam “Fonds “Ziedot.lv””, Rīgas Sv. Jēkaba katedrālei, Nabadzīgā Bērna Jēzus māsām un visiem ziedotājiem, pateicoties kuriem šī tikšanās bija iespējama!