Caritas.lv

Ekskursija cilvēkiem ar invaliditāti

Žēlsirdības projekta “Sadraudzības izbrauciens “Plecu pie pleca”” ietvaros Ilūkstes katoļu draudze š.g. 8. augustā noorganizēja ekskursiju 25 cilvēkiem ar invaliditāti, kuri dzīvo gan Ilūkstes katoļu draudzes teritorijā, gan Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas Aknīstes slimnīcā.

Šis izbrauciens satuvināja, veicināja draudzīgas attiecības starp projekta dalībniekiem – personām ar īpašām vajadzībām, kuru ikdiena aizrit lielākoties ierastā vidē, vienveidīgi.

Šī ekskursija veicināja gan pozitīvas emocijas, gan smaidu visas dienas garumā, gan arī kādu nopietnāku brīdi, vienošanos kopīgā lūgšanā.

Pirmais izbrauciena apskates objekts bija Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca, kas pārsteidza ar savu plašo baznīcas dārzu – Jēzus Sirds 12 apsolījumu dārzu. Lielu iespaidu atstāja pati baznīca, tās plašumi, iekārtojums, altāri. Prāvests Jānis Kolns laipni sagaidīja, pastāstīja nedaudz par Līksnas apkārtni, baznīcas tapšanas vēsturi, baznīcas dārzu. Turpinājumā bija Skrindu dzimtas muzeja apmeklējums. Ekskursija muzejā, kur varēja apskatīt Skrindu dzimtas amatniecības darbus, pielaikot cepures, ko kādreiz nēsājušas dižciltīgas dāmas, noklausīties stāstus no dzīves. Turpinājumā visi projekta dalībnieki tika laipni aicināti kanēļmaizīšu cepšanā, kā arī degustācijā pie saimes galda. Nākošais apskates objekts bija Z/S “Sniegi” briežu dārzs. Visus sagaidīja mājas saimniece, kura bija tērpusies brieža maskā, iesaistīja jautrās aktivitātēs. Projekta dalībniekiem bija iespēja katram no savas rokas pabarot briedīšus ar āboliem un burkāniem, noklausīties prezentāciju, cienāties ar limonādi un saldumiem un visbeidzot iesaistīties radošajā aktivitātē – smaržīgā spilventiņa izgatavošanā. Ekskursijas noslēgums bija Līksnas muižas parkā, kur visus dalībniekus sagaidīja laipnā gide Elvīra. Visi dalībnieki guva nelielu ieskatu Līksnas muižas vēsturē, izstaigāja muižas parku, iesaistījās fotosesijā. Noslēgumā – pikniks, draudzīgas sarunas, saliedēšanās.

Projekta dalībnieki bija neaprakstāmi gandarīti, visu atpakaļ ceļu sarunas bija par iespēju biežāk braukt šādos izbraucienos, jo tas dažādo šo cilvēku ikdienu. Projekta ietvaros šīm personām bija iespēja iepazīt vidi ārpus institūcijas, iegūt jaunus iespaidus, zināšanas par vēsturiskiem notikumiem, dabu, bet primāri tā bija jaunu kontaktu izveidošana.

Pateicoties projektam, šiem cilvēkiem kaut vai viena diena gadā tika padarīta citādāka – pozitīvas emocijas, jauni draugi, sirsnīgas sarunas, prieka asaras, jaunas zināšanas.

Paldies nodibinājumam “Caritas Latvija” un ziedotājiem par iespēju realizēt šo projektu.

Sandra Kārkliņa, Ilūkstes draudzes Caritas grupas koordinatore & nodibinājums “CARITAS LATVIJA”