Caritas.lv

Silenieši iepazīst Skaistkalnes draudzi un kapucīna Miķeļa Kļaviņa dzīves gaitas

Silenes Vissvētas Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas draudze no 1.maija līdz 21.septembrim nodibinājuma “Caritas Latvija” Žēlsirdības projektu konkursa ietvaros realizēja projektu “Miķelis Kļaviņš – pirmavotu meklēšana”, informē projekta pārstāve Sofija Mole, norādot, ka projekta mērķis bija veicināt sociāli mazaizsargāto cilvēku grupu socializēšanos un sadarbību kā savā starpā, kā arī izveidojot saikni starp Silenes un Skaistkalnes draudzes locekļiem, pievēršot īpašu uzmanību kultūrvēsturiskajam mantojumam, lai attīstītu projekta mērķauditorijai pozitīvu attieksmi pret garīgo kultūru.

Projektā piedalījās 16 Augšdaugavas novada personas. Tie bija seniori, daudzbērnu ģimeņu pārstāvji, personas ar invaliditāti un “Caritas” grupas pārstāvji. Piedalījās arī Silenes draudzes prāvests Vjačeslavs Rosļaks. S. Mole norāda, ka projektā netieši tika iesaistīti Silenes draudzes locekļi, kuri gatavoja aktivitātes, projektā iesaistīto ģimeņu locekļi un Skaistkalnes Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas draudzes locekļi.

21.septembrī tika organizēts brauciens uz Skaistkalni, lai iepazītu kapucīnu mūku Miķeli Kļaviņu, jo abas draudzes saista šī prāvesta neparastais liktenis. 1906.gadā dzimušais un no Atašienes draudzes nākušais M.Kļaviņš Skaistkalnē kļuva par kapucīnu mūku, pieņemot vārdu Meinards. Priesteris, kurš bija padomju represiju upuris un septiņus gadus atradās ieslodzījumā Latvijā, Krievijā un Kazahijā, laikā no 1956. gada līdz savai nāvei 1986. gadā kalpoja Silenē un tika apbedīts Silenes baznīcas pagalmā.

Skaistkalnes baznīcā notika dievkalpojums, pēc kura draudzes prāvests Andrejs Mediņš pastāstīja par baznīcas vēsturi un atjaunošanas darbiem, bija iespēja apskatīt baznīcas pagrabtelpas, kur glabājas relikvijas. Pasākuma dalībnieki apmeklēja arī Kurmeni, kur tika cienāti pašceptām maizītēm un kafiju, bet A. Mediņš pastāstīja par atpūtas parku un ainavu dārzu kā arī draudzi un plānotajiem projektiem. Tāpat tika apmeklēta Kurmenes Svētā Pētera baznīca.

S. Mole norāda, ka draudze rūpīgi glabā visu, kas ir saistīts ar M. Kļaviņa dzīvi, tāpēc tai bija svarīgi noorganizēt sadraudzības pasākumu ar Skaistkalnes draudzes, kur M. Kļaviņš sāka savu kalpošanas ceļu. Šis brauciens bija kā sava vieda svētceļojums, kura laikā silenieši Skaistkalnes draudzei uzdāvināja baneri, kurā ir atspoguļota M. Kļaviņa dzīves gaita.

Svētceļojuma dalībniekus iepriecināja A. Mediņa interese par Silenes baznīcas ekspozīciju un materiāliem no priestera M. Kļaviņa arhīva. Tāpēc radās doma par to, ka Skaistkalnes draudzes locekļi varētu nākotnē apciemot Sileni.

“Kopumā varam teikt, ka tas bija izglītojošs un atpūtas pasākums tieši sociāli mazaizsargāto cilvēku grupas dalībniekiem. Projekta realizācija veicina viņu socializēšanos un sadarbību arī savā starpā. Tika izveidota saikne starp Silenes un Skaistkalnes draudzes locekļiem un pievērsta uzmanība Augšdaugavas un Bauskas novadu kultūrvēsturiskajam mantojumam. Projekts veicina projekta mērķauditorijai izpratni par to, cik svarīgi ir pētīt un saglabāt šīs vērtības nākamajām paaudzēm. Silenes Romas katoļu baznīcas draudzes locekļi ir pateicīgi. Piedalīšanas projekta deva projekta dalībniekiem iespēju uzlabot viņu garīgo un psihisko veselību, palīdzēja uzlabot dalībnieku noskaņojumu. Pēc brauciena dalībnieki izteica pateicību nodibinājumam “Caritas Latvija” un projekta organizētājiem par lielisku iespēju piedalīties svētceļojumā, apmainījās ar fotogrāfijām un videomateriāliem,” norāda S. Mole.

KABIA; Foto: S.Mole

Pārpublicēts no www.katolis.lv