Nodibinājuma “CARITAS LATVIJA” paveiktais 2023. gadā

2023. gads nodibinājumam “CARITAS LATVIJA” bija veiksmīgs, jaunus izaicinājumus un arī panākumus nesošs, kā arī tajā turpinājām jau iepriekšējos gados iesāktos darbības virzienus.

No 2023. gada notikumiem vēlamies izcelt, ka 18. aprīlī ar reorganizāciju nodibinājumam pievienots nodibinājums “Fonds Grašu bērnu ciemats”, kas kļuvis par “CARITAS LATVIJA” struktūrvienību. Kā otru būtisku panākumu vēlamies norādīt Caritas Jauniešu centra izveidi bijušajā priesteru mājā Ojāra Vācieša ielā 6 k-4. Māja tika renovēta, pateicoties “CARITAS LATVIJA” ieguldījumam un vācu katoliskās Baznīcas labdarības fonda “Bonifatiuswerk” atbalstam. Šobrīd centrs veic aktīvu darbību. Kā trešo vēlamies minēt, ka kopš 2023. gada mūsu darbības finanses pārrauga zvērināts revidents no auditorsabiedrības SIA “Revuss” – Māra Zabrauska.

DRAUDŽU CARITAS

2023. gadā Latvijā darbojās 23 Caritas grupas, kas gada laikā sniedza palīdzību aptuveni 500 personām. Esam ļoti priecīgi, jo mums pievienojās arī jaunas Caritas grupas – 2023. gadā Caritas grupas tika nodibinātas Madonā, Silenē, Ludzā un Ilūkstē. Pateicoties vācu katoļu labdarības organizācijas “Bonifatiuswerk” atbalstītajam projektam “Caritas Akadēmija”, varējām strādāt ar draudžu Caritas tīkla stiprināšanu. 2023. gadā brīvprātīgajiem tika novadītas vienas dienas rekolekcijas, divi tematiskie semināri Rīgā, divi reģionāli izbraukumi – Kuldīgā un Rēzeknē, kā arī apmeklētas Aizkraukles, Valmieras, Jēkabpils, Ventspils, Dobeles un Daugavpils Jēzus Sirds draudzes.

Caritas Latvija atbalstīja draudžu žēlsirdības darbus, kas  tika pieteikti Žēlsirdības projektu konkursos, kurus 2023. gadā īstenoja 11 draudzes – Siguldas, Daugavpils sv. Pētera ķēdēs, Ilūkstes, Iecavas, Aizkraukles, Līksnas, Jēkabpils, Rīgas Sv. Franciska, Silenes, Mazsalacas un Madonas draudzes. Viena projekta maksimālā atbalsta summa bija 500 EUR un šajos projektos sniegts atbalsts 808 mazaizsargātajām personām.

BRĪVPRĀTĪGAIS DARBS

Turpinājām organizēt brīvprātīgo darbu Rīgas pašvaldības sociālajās institūcijās – SAC “Gaiļezers”, SAC “Mežciems”, SAC “Stella maris”, Rīgas 1. slimnīcā, Bērnu un jauniešu centra struktūrvienībās un patversmē. Sadarbībā ar Rīgas sv. Jēkaba katedrāli tika uzsākta Sv. Mises svinēšana vienu reizi mēnesī Rīgas 1. slimnīcā. Caritas brīvprātīgajiem tur pievienojas arī Marijas Leģiona māsas.

Kopumā šajā projektā atbalstu saņēma 1075 cilvēki un projektam pievienojās 24 jauni brīvprātīgie.

Bāreņu svētdienā Caritas brīvprātīgie sniedza atbalstu 169 bērniem un jauniešiem.

DARBS AR JAUNIEŠIEM

Pateicoties Starptautiskās katoļu migrācijas komisijas finansētajam projektam “Brīvprātīgā jauniešu darba veicināšana un atbalsts ukraiņu jauniešiem”, tika uzsākts pirmais darbs ar jauniešiem. Paralēli tika veikta ēkas Ojāra Vācieša ielā 6 k-4 renovācija. Caritas Jauniešu centru jūnijā iesvētīja Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs, piedaloties daudziem jauniešiem, kuriem tas bija viens no sagatavošanās posmiem ceļā uz Pasaules Jauniešu dienām Lisabonā.

Atgriežoties no tām, jauniešiem bija iespēja īstenot Caritas piedāvātos Jauniešu iniciatīvu projektu konkursus. Šo iespēju izmantoja deviņas jauniešu vai draudžu (Rīgas Sv. Franciska, Rēzeknes Dieva Žēlsirdības un Daugavpils sv. Pētera ķēdēs) jauniešu grupas, caur projektiem atbalstot 493 mazaizsargātās personas. Viena projekta maksimālā atbalsta summa bija 300 EUR.

Šobrīd Caritas Jauniešu centrs ir atvērts dažādām jauniešu iniciatīvām un tajā notiek jauniešu tikšanās un aktivitātes, kā arī tiek īstenoti projekti ukraiņiem – gan jauniešiem, gan pieaugušajiem. 2023. gadā centrā dažādu projektu ietvaros apkalpots ap 1500 klientu (apmēram 1000 bēgļu no Ukrainas un 500 Latvijas iedzīvotāju), kā arī centra darbībā iesaistīti ap 10 brīvprātīgie.

GRAŠU BĒRNU CIEMATS

2023. gadā noslēdzās 2022. gadā iesāktais ceļš uz nodibinājuma ““Fonds Grašu bērnu ciemats” pievienošanu “CARITAS LATVIJA”. Tā rezultātā tika izdarītas arī izmaiņas “CARITAS LATVIJA” valdē. Grašu bērnu ciemata idejas autors un līdzšinējais priekšsēdētājs Kristofs Aleksandrs (Christophe Jacques Philippe Alexandre) tika iekļauts “CARITAS LATVIJA” valdē uz pieciem gadiem kopā ar līdzšinējiem valdes locekļiem – bīskapu Andri Kravali un valdes priekšsēdētāju Inesi Švekli.

2023. gadā Grašu bērnu ciemats nodrošināja mājas 30 bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un 5 pilngadīgajiem jauniešiem. Šīs reorganizācijas rezultātā “CARITAS LATVIJA” kļuva par 100 % SIA “Grašu pils” kapitāldaļu turētāju, kā arī PVN maksātāju.

PALĪDZĪBA BĒRNIEM AR INVALIDITĀTI UN VIŅU ĢIMENĒM

Sociālo pakalpojumu centrs “Terēzes māja” turpināja sniegt pakalpojumus bērniem un jauniešiem ar invaliditāti, kā arī viņu vecākiem (kopā 65 personām), pateicoties Eiropas Sociālā fonda atbalstam. Šim projektam noslēdzoties (2023. gada novembrī), palīdzība šai sabiedrības grupai “Terēzes mājā” tiks turpināta sadarbībā ar Rīgas Sociālo dienestu.

Sadarbībā ar Rīgas Sociālo dienestu turpinājām sniegt trīs atsevišķus sociālos pakalpojumus bērniem ar invaliditāti – aprūpes mājās, atbalsta personas un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu. Šajos pakalpojumos kopumā palīdzību saņēma 133 cilvēki – gan bērni, gan viņu vecāki. Vienu no pakalpojumiem sniedz nodibinājuma 2022. gadā dibinātā SIA “Caritas misija”.

Noorganizētas arī divas dienas nometnes (rudens un vasaras brīvlaikos) bērniem arī īpašām vajadzībām, kurās abās kopā piedalījās 28 bērni.

ATBALSTS BĒGĻIEM UN UKRAINAI

2023. gada nogalē noslēdzām projektu, kura ietvaros nodrošinājām sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumu patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā “Mucenieki” un “Liepna” (Alūksnes novadā). Visa projekta laikā kopš 2022. gada februāra mūsu palīdzību saņēma 1077 patvēruma meklētāji un personas ar bēgļa vai alternatīvo statusu.

Tāpat arī noslēdzām projektu kura ietvaros sniedzām sociālā mentora atbalstu tieši bēgļiem no Ukrainas. Šis pakalpojums tika sniegts Jūrmalā, Rīgā, Liepājā, Cēsu, Siguldas, Kuldīgas un Bauskas novados. Visa projekta laikā kopš 2022. gada aprīļa mūsu palīdzību saņēma 159 Ukrainas civiliedzīvotāji.

Lai palīdzētu karā cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem, 2023. gada nogalē nosūtījām transporta busiņu, ko labdarības organizācijas “Caritas Odesa” darbinieki varēs izmantot humānās palīdzības piegādēm Odesas, Hersonas un Nikolajevas reģionos. Papildus tam nosūtījām arī lielu humānās kravas sūtījumu ar apģērbu, pārtiku, dažādām mājsaimniecības precēm “CARITAS-SPES” (Ukrainas katoliskās Baznīcas labdarības organizācija) vajadzībām.

NEDAUDZ PAR SKAITĻIEM

2023. gadā vidējais darbinieku skaits, kas saņēma atalgojumu bija 34 cilvēki (izmaksātā atalgojuma kopsumma – 322 926 EUR). Saņemtie ziedojumi – 258 531 EUR, Eiropas Savienības fondu finansējums – 469 653 EUR, ieņēmumi – 1 922 204 EUR, izdevumi – 1 985 772 EUR. Organizācijas darbības rezultātā tiešie labuma guvēji – vismaz 6103 personas.

Pateicamies visiem mūsu atbalstītājiem un ziedotājiem, īpaši esam pateicīgi draudzēm, kas rada iespēju arī finansiāli atbalstīt “Caritas Latvija” darbu. Pateicamies Jūrkalnes, Gudenieku, Liepājas katedrāles draudzēm un Baskāju karmelīšu māsu klosterim par ziedojumiem Ukrainas atbalstam un Ogres, Salacgrīvas, Limbažu, Rīgas grieķu katoļu, Salaspils un Olaines draudzēm par ziedojumiem Gavēņa akcijā.

PLĀNI 2024. GADAM

Papildus jau iesāktajiem darbības virzieniem 2024. gadā plānojam attīstīt šādas aktivitātes:

1) Atbalsta centra vistrūcīgākajiem izveide Rīgā, Kalna ielā 3 un vides pielāgošana atbalsta centra mērķiem;

2) Young Caritas kustības attīstība Latvijā;

3) “CARITAS LATVIJA” reģionālo centru izveide Latgalē un Zemgalē;

4) ACTS projekta īstenošana sadarbībā ar “Caritas Armēnija” un “Caritas Gruzija” ar mērķi stiprināt organizāciju attīstību un atbilstību Caritas Internationalis vadības standartiem.

Paldies par Jūsu atbalstu un lūgšanām mūsu veiktajam darbam, par īstenoto sadarbību!

Nodibinājuma “CARITAS LATVIJA”

Valde: