Caritas.lv

SIA “Caritas misija” sniegtais Atbalsta personas pakalpojums bērniem ar funkcionāliem traucējumiem

SIA “Caritas misija” 2022. un 2023. gadā sniedza Atbalsta personu pakalpojumu 13 ģimenēm, kuras audzina bērnu ar funkcionāliem traucējumiem. Pakalpojuma mērķis ir stiprināt šādas ģimenes, sniedzot praktisku un psihoemocionālu atbalstu bērna izglītības, rehabilitācijas, socializācijas un ikdienas aprūpes nodrošināšanā atbilstoši bērna specifiskajām vajadzībām. Pateicoties šim pakalpojumam, mazinājās vecāku garīgā un fiziskā izsīkuma stāvoklis, tika atslogota vecāku ikdiena un tika radīti ģimenes sociālai funkcionēšanai labvēlīgi apstākļi. Atbalsta personas pakalpojums katrai ģimenei tika nodrošināts līdz 160 darba stundām mēnesī. Atbalsta personas, atkarībā no ģimenes un bērna vajadzībām, no bērna funkcionālajām spējām, nodrošina sociālo un fizisko aprūpi, vienlaicīgi veicinot bērna pašaprūpes spēju un iemaņu pieaugumu. Tiek sniegts atbalsts arī bērna sociālo prasmju attīstībai, nodrošināta saturīga brīvā laika pavadīšana. Atbalsta personas pēc nepieciešamības pavada bērnu uz pirmsskolas izglītības iestādi, ārstniecības iestādēm, uz bērnu attīstošām un rehabilitācijas nodarbībām u.c. Tiek sniegts arī cita veida atbalsts, kas veicina bērna attīstību, socializēšanos, sniedz atbalstu vecākiem, būtiski atvieglojot viņu ikdienu un dodot brīvā laika iespēju, kā arī laiku strādāt algotu darbu.

Kāda bērna māmiņa Viktorija (vārds mainīts) saka: “Šis ir ļoti vērtīgs pakalpojums, kas sniedz mūsu ģimenei nepieciešamo palīdzību. Mūsu ģimenē aug trīs bērni, tai skaitā – zīdainītis. Dēļ tā, ka viens mūsu bērniņš ir ar īpašām vajadzībām, bez atbalsta personas mēs nevarētu pilnvērtīgi rūpēties par pārējiem bērniem, kā arī veltīt tik daudz laika bērnam, kuram nepieciešama pastiprināta uzmanība – kuru nepārtraukti jāpieskata. Pateicoties atbalsta personai, mums ģimenē ir nenovērtējami vieglāk tikt gala ar visām rūpēm. Bez šīs palīdzības nebūtu iespējama tāda mobilitāte un laika plānošana, kāda mums ir šobrīd. Ja nebūtu atbalsta personas, mēs nevarētu tik brīvi apmeklēt veikalus, mums  – vecākiem nebūtu brīvā laika pavadīšanas iespējas, mūsu bērns nevarētu apmeklēt rehabilitācijas nodarbības. Taču, pateicoties atbalsta personas pakalpojumam, mūsu bērns tiek socializēts – ir iespēja apmeklēt bērnudārzu, rehabilitācijas speciālistus. Bērnam ir uzlabojusies runa, adaptācijas spējas, sīkā motorika, bērns ir kļuvis drošāks, nebaidās pārvietoties sabiedriskajā transportā.”

Savukārt, šī bērna atbalsta persona novērtē: “Man ir ļoti paveicies, ka varu būt noderīga šim bērniņam. Esmu pateicīga par man doto iespēju iesaistīties atbalsta sniegšanā ģimenei un bērnam, kā arī bērna izglītošanā, būt klāt esošai un redzēt bērna attīstības progresu un ģimenes prieku.”

Pakalpojumu iespējams saņemt ģimenēm, kurās aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem ar VDEĀVK noteiktu invaliditāti. Pakalpojuma mērķa grupa ir ģimenes ar bērniem vecumā no 1-17 gadiem (ieskaitot). Pakalpojums ir uzsākams ne vēlāk kā līdz 4 gadu vecumam. Pakalpojuma saņēmējiem ir jābūt deklarētiem Rīgā.

Pakalpojumam iespējams pieteikties Rīgas Sociālajā dienestā un to apmaksā Rīgas pašvaldība.

Saziņai: sociālā darbiniece/koordinatore Iluta Samsonova, tālr. 25 416 271, e-pasts: iluta.samsonova@caritas.lv, no 2024. gada janvāra – sociālā darbiniece/koordinatore Judīte Briede-Jureviča, tālr.: 26 485 356, e-pasts: juditebriede@inbox.lv.

Adrese: Ojāra Vācieša iela 6 k-1, Rīga, LV-1004. Klātienes tikšanās iepriekš vienojoties pa tālruni.