Caritas.lv

ESF projekta 3. kārtas ietvaros bērni ar funkcionāliem traucējumiem saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus

Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem Rīgā (Nr. 9.2.2.3/22/A/024)

Projekta mērķis ir – sniegt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus (sociālās rehabilitācijas, dienas aprūpes centra un aprūpe mājās pakalpojumus) 50 Rīgas pilsētas bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenēs (turpmāk – bērni ar funkcionāliem traucējumiem), lai pilnveidotu viņu sociālās prasmes un uzlabotu funkcionālās spējas, kā arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumus 15 bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vecākiem, aizbildņiem (likumiskajiem pārstāvjiem) vai audžuģimenēm.

ESF projekta 3. kārtas ietvaros bērni ar funkcionāliem traucējumiem saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus

Nodibinājums “CARITAS LATVIJA” (Nodibinājums) Sociālo pakalpojumu centrā “Terēzes Māja” Ojāra Vācieša ielā 6/1, īsteno Eiropas Sociālā fonda projektu “Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem Rīgā”. Projekta ietvaros sociālās rehabilitācijas pakalpojumu piedāvājam arī 15 bērnu ar funkcionāliem traucējumiem likumiskajiem pārstāvjiem vai audžuģimenēm. 

Projektā izvirzītā problēma ir – Rīgas pilsētas bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenēs, nepieciešams pastāvīgi pilnveidot sociālās un funkcionālās prasmes. Projektā tiek iesaistītas arī mērķa grupas personas, kurām pakalpojumus piešķir Rīgas pašvaldības sociālais dienests, attiecīgi mazinot rindu pēc sociālajiem pakalpojumiem pašvaldībā. Sociālā rehabilitācija var sniegt bērnam ar funkcionāliem traucējumiem to palīdzību, kas vēlāk ietekmēs viņa dzīves kvalitāti sabiedrībā.

Saskaņā ar speciālistu atzinumiem visefektīvākā palīdzība un rehabilitācija funkcionālo traucējumu mazināšanā vai novēršanā ir tieši iespējami agrākā vecumā. Tādējādi īpaša vērība būtu jāvelta bērniem tieši pirmskolas vecumā. Tomēr praksē apstiprinās, ka liela daļa pirmsskolas vecuma bērnu nesaņem nepieciešamos rehabilitācijas pakalpojumus dažādu iemeslu dēļ: vecāku nepietiekamas izpratnes dēļ, nepietiekamu finanšu resursu dēļ, vecākiem nav iespējams bērnu izvadāt uz dažādām nodarbībām, iztrūkst komplekss starpdisciplinārs piedāvājums, kur speciālisti strādā komandā pēc individuāli izstrādāta plāna, vecāki nav informēti par rehabilitācijas iespējām u.c. Savlaicīgi neatpazītas un nenovērstas bērnu funkcionālās problēmas būtiski ietekmē viņu attīstību, panākumus mācībās un turpmāko dzīves kvalitāti. Par bērniem atbildīgi ir viņu likumiskie pārstāvji vai audžuģimenes. Nav iedomājama bērnu sociālā rehabilitācija bez aktīvas un atbildīgas ģimenes iesaistes. Tāpēc ir ļoti svarīgi rehabilitācijas procesā cieši sadarboties ar bērna likumiskajiem pārstāvjiem un sniegt viņiem gan nepieciešamās zināšanas, gan atbalstu. Jāņem vērā, ka sociālā rehabilitācija bieži vien ir ilgstošs un nogurdinošs process, kurā pozitīva dinamika ne vienmēr ir vērojama ātri. Vecāki bieži nogurst vai viņiem vērojama izdegšana, ja jārūpējas par bērnu ar smagiem funkcionāliem traucējumiem.

ESF 3. kārtas projekta ietvaros sociālās rehabilitācijas pakalpojumus saņem 35 bērni. Bērnu sociālās rehabilitācijas procesā liela nozīme ir tieši komandas darbam, ko nodrošina visu iesaistīto speciālistu un ģimenes sadarbība izvirzītā mērķa sasniegšanai izstrādātā individuālā rehabilitācijas plāna ietvaros.

Inese Švekle

29.09.2023.