Caritas.lv

Latvijas draudžu ziedojums Ukrainas atbalstam – vairāk nekā 43 000 eiro

Mēnesi pēc tam, kad Ukrainā bija sācies karš, Latvijas Bīskapu konference 25. martā aicināja katoļu draudzes ziedot karā cietušo atbalstam, savāktos līdzekļus pārskaitot nodibinājuma “Caritas Latvija” bankas kontā. Organizācija ziņo, ka vasaras izskaņā apkopojusi no draudzēm ienākušos līdzekļus. Kopumā tie bijuši 43 882, 61 eiro.

No saziedotās summas 2800 eiro tika izmantoti, lai iegādātos furgonu Ukrainas armijas vajadzībām. 16. septembrī jezuītu priesteris Ivars Juhņevičs furgonu svētīja pirms ceļa uz Ukrainu, uz kurieni tas devās nākamajā dienā sadarbībā ar biedrību “Agendum”, kurai kopš kara sākuma ir pieredze transportlīdzekļu nogādē uz Ukrainu. Minētais transporta līdzeklis tiks izmantots, lai pārvadātu ievainotos un nogādātu humāno palīdzību Ukrainas iedzīvotājiem.

Atlikušo summu, kā arī privātus ziedojumus – kopumā 42 000 eiro apmērā – “Caritas Latvija” ieskaitīja “Caritas Internationalis” kontā. “No turienes šis ziedojums pilnībā tiek izmantots kaut daļējai atbildes sniegšanai uz tām neaprakstāmi daudzajām vajadzībām, kas skar Ukrainas iedzīvotājus. Minētā palīdzība tiek sniegta, izmantojot “Caritas Ukraina” un “Caritas Spes” resursus. (Ukrainā darbojas divas “Caritas” organizācijas, katra attiecīgi saistīta ar Ukrainas Grieķu un Romas katoļu Baznīcām.),” skaidro “Caritas Latvija”.

Nodibinājums pateicas visiem, īpaši tiem, kas rada iespēju ziedot “arī no savas jau tā nelielās rocības”, un norāda, ka arī turpmāk ir iespēja “Caritas Latvija” kontā pārskaitīt ziedojumus ar norādi “Ukrainas karā cietušo atbalstam”. Turpmāk līdzekļi tiks izmantoti, lai atbalstītu tos Ukrainas cilvēkus, kas kā kara bēgļi ir nonākuši Latvijā.

“Caritas Latvija” ziņo, ka nodibinājums sniedz atbalstu Latvijā nonākušajiem ukraiņiem, piedāvājot viņiem sociālā mentora pakalpojumu. “Sociālā mentora pakalpojums Ukrainas iedzīvotājiem ir pieejams 60 dienas un sniedz praktisku palīdzību dažādu ikdienā būtisku jautājumu risināšanā. Tādējādi tiks veidota cilvēku izpratne par dzīvi Latvijā, palīdzot reālajās dzīves situācijās apgūt ikdienai nepieciešamās prasmes, rosinot attīstīt jaunas iemaņas, kā arī sniedzot atbalstu dažādu formalitāšu sakārtošanā, piemēram, dzīvesvietas, apģērba un darba iespēju nodrošināšanā vai nokļūšanai līdz palīdzības saņemšanas vietai,” skaidro organizācijā.

Lai Ukrainas civiliedzīvotāji varētu saņemt pakalpojumu, viņiem ir jāsaņem nozīmējums no sociālā dienesta. Pakalpojumam ukraiņi piesakās gan paši, gan arī nodibinājums pats aktīvi uzrunā un meklē jaunos klientus. Pakalpojums tiek sniegts Rīgā, Salaspils novadā, Jūrmalā, Tukuma novadā, Mārupes novadā, Liepājā, Dienvidkurzemes novadā, Saldus novadā, Ķekavas novadā, Bauskas novadā, Siguldas novadā, Cēsu novadā, Smiltenes novadā, Daugavpilī, Augšdaugavas novadā, Krāslavas novadā.

Atgādinām, ka līdz šim ar “Caritas Latvija” atbalstu ir notikuši arī vairāki citi pasākumi karā cietušo atbalstam, piemēram, Ukrainas bērnu zīmējumu izstāde, Ukrainas mūziķu koncerti, lai iegādātos medicīniskos žņaugus Ukrainas armijas vajadzībām, latviešu valodas nodarbības Svētās Ģimenes mājā u.c. Ņemot vērā, ka karadarbība Ukrainā turpinās, esam aicināti atbalstīt tos cilvēkus, kas nonāk mūsu valstī, gan ziedojot “Caritas Latvija” kontā, gan arī šobrīd īpaši atbalstot bērnus, kas sākuši skolas gaitas un kuriem ir nepieciešamas kancelejas preces.

KABIA