Caritas.lv

Ukrainas bēgļu atbalsta centrā mākslas aktivitātes bērniem

Ukrainas bēgļu atbalsta centrā Rīgā, Kaļķu ielā 1 ir izveidota radošā istaba bēgļu bērniem, kur viņi brīvprātīgo mākslinieku vadībā var zīmēt. Projekta idejas autore ir Gabriela Kabjēre (Gabriella Cabiere), māksas vēsturniece, kura stāsta, ka bērni ir sajūsmā par šo iespēju, jo zīmēt viņi var jebko, kas konkrētajā brīdī ienāk prātā vai šķiet būtisks. Savukārt brīvprātīgo mākslinieku rindās pārsvarā ir mākslinieki no Ukrainas, kas Latvijā ieradušies kā bēgļi un velta savu laiku, lai palīdzētu bērniem šajā smagajā situācijā.

Projekta idejas autore pastāstīja, ka bērni, kuri to vēlēsies, varēs izstādīt pašu radītos darbus izstādē. Izstādes darbu tapšanai būs paredzētas īpašas radošās dienas dažādās vietās – bēgļu atbalsta centrā, “CommonGround” centrā Andrejostā un Svētās Ģimenes mājā Klostera ielā. Tajās bērniem palīdzēs profesionāli mākslinieki. G. Kabjēre arī sacīja, ka Ukrainas bēgļu atbalsta centrā plānots rīkot bērnu tikšanos ar Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču, kurš aprunāsies ar bērniem, kā arī sniegs viņiem savu svētību.

Jautāta par to, kāpēc mākslinieki un arī viņa pati ir iesaisījusies šajā aktivitātē, G. Kabjēre norāda, ka mākslinieku motivācija ir būt noderīgiem šajos sarežģītajos apstākļos. Arī G. Kabjēre norāda, ka vēlējusies būt noderīga ar savu pieredzi un zināšanām, īpaši organizējot dažādas izstādes. “Vēlējos būt noderīga cilvēkiem, kas ir zaudējuši mājas šajā nežēlīgajā karā. Un tā kā māksla ir mana kompetences joma, nolēmu atbalstīt visneaizsargātos – bērnus,” stāsta projekta idejas autore un papildina, ka viņai kā katolietei ir svarīgi, lai šis projekts ir Baznīcas atbalsts cietošajiem.

Akciju atbalsta nodibinājums “Caritas Latvija”, kas norāda, ka tās m) vai “Caritas Latvija” vadītājai Inesei Šveklei (inese.svekle@caritas.lv).

KABIA