Gaidām brīvprātīgos, kas gatavi nest prieku aprūpes centros un bērnunamos

Nodibinājums “Caritas Latvija” jau daudzus gadus sadarbojas ar bērnunamiem un citām aprūpes iestādēm, dāvājot prieku bērniem svētkos, palīdzot ar praktiskām dāvanām, organizējot interesantus pasākumus. Kopš 2021. gada augusta “Caritas Latvija” ir jaunas iespējas turpināt un attīstīt iesākto, piedaloties Rīgas domes Labklājības departamenta Brīvprātīgo atbalsta personu projektā, kurā brīvprātīgie var īstenot savu aicinājumu palīdzēt gan bērniem, kuri ir palikuši bez vecāku rūpēm, gan vecajiem ļaudīm pansionātos, slimajiem un atstātajiem patversmē un slimnīcā. Vairāk kā 30 brīvprātīgie apmeklē Rīgas bērnu un jauniešu centra bērnu namus Vita”, “Ziemeļi”, “Apīte”, “Imanta”, sociālās aprūpes centrus “Mežciems”, “Gaiļezers”, “Stella maris”, 1. slimnīcu (t.s. sociālās gultas) un Rīgas patversmi.

Šobrīd projektā tiek aicināti iesaistīties vēl jauni brīvprātīgie, kas būtu gatavi ienest Ziemassvētku noskaņu tur, kur tās pietrūkst, rīkojot pasākumus, palīdzot pansionātu iemītniekiem sagatavot svētku matu sakārtojumus, aizvedot uz dievkalpojumiem. Tā kā guļošie pansionātu klienti paši vairs nevar pārvietoties un viņiem nav iespējas piedalīties organizētās aktivitātēs, viņiem visnepieciešamākais ir atbalsts sarunas formā. Nepieciešami brīvprātīgie arī Rīgas patversmes ļaudīm.

“Caritas Latvija” skaidro, ka patlaban projektā kā brīvprātīgie ir iesaistījušies gan jaunieši, gan augstskolu studenti, gan cilvēki ar lielāku dzīves pieredzi. Ar bērniem tiek kopā gatavoti ēdieni, spēlētas spēles, rīkotas pastaigas, notiek sarunas, rokdarbi, tiek svinēti svētki un rīkotas ekskursijas. Savukārt ar Vācijas katoļu palīdzības organizācijas „Bonifatiuswerk” dāvinātā mikroautobusa palīdzību tiek veicināts pastorālais darbs, regulāri dodoties ar pansionātu iemītniekiem uz dievkalpojumiem. “Vairāku mēnešu laikā esam sadraudzējušies ar pansionātu cilvēkiem, tiekoties kristīgo filmu pēcpusdienās, nodrošinot kanisterapiju, kopīgas ekskursijas, dzimšanas dienu svinēšanu, dzeju un ceļojumu atskatu pēcpusdienas, lūgšanu grupas, sarunas, pastaigas, sporta aktivitātes, kūku degustāciju, grāmatu dienu pasākumus un citas aktivitātes. Kopīgi pavadīts laiks satuvina: gan brīvprātīgie, gan viņu draugi gaida nākamās tikšanās,” raksta projekta pārstāve Gunita Pokšāne.

Šī projekta mērķis ir sniegt atbalstu aprūpes iestādēm un viņu iemītniekiem visdažādākajos veidos, lai tiktu veicināta cilvēka cieņa un vairota labestība. Daudzi vecie cilvēki slimnīcā, pansionātos, patversmē ir vientuļi un dvēselē ievainoti. Sarunas, pastaigas, kopīgi darītas lietas vieno. Ja vājums tiek izdzīvots kopā, tas var pārvērsties par spēku, kas uzlabo pasauli. Tas ir brīvprātīgo aicinājums un uzdevums. Šis brīvprātīgo atbalsta projekts ir labi iesācies pateicoties Rīgas domes Labklājības departamentam, darbīgajai “Caritas Latvija” komandai, atsaucīgajiem aprūpes institūciju brīvprātīgā darba koordinatoriem un mūsu aktīvajiem brīvprātīgajiem.

Gaidot svētkus, “Caritas Latvija” aicina brīvprātīgo komandai pievienoties cilvēkus ar vēlmi palīdzēt līdzcilvēkiem un realizēt sevi. Brīvprātīgajiem tiks piedāvātas apmācības, komandas saliedēšanas un motivēšanas pasākumi. “Caritas Latvija” aicina arī draudzes veidot “Caritas” grupas un savos novados darboties sociālās aprūpes institūcijās. “Caritas Latvija” darbinieki var palīdzēt ar padomu, kā to uzsākt.

Sazināties ar “Caritas Latvija” var, rakstot uz e-pastu: info@caritas.lv vai zvanot brīvprātīgo atbalsta personu projekta koordinatorei Gunitai Pokšānei (22 348 865) vai biroja vadītājai Annai Eižvērtiņai (29 552 102).

Gunita Pokšāne

Pārpublicēts no www.katolis.lv