Caritas.lv

“Terēzes mājā” palīdzību saņem saņem vairāk nekā 70 klienti

Eiropas Savienības fonda projekts „Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem Rīgā” Nr.9.2.2.3/20/A/026
Projekta mērķis ir sniegt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus (sociālās rehabilitācijas, dienas aprūpes centra un aprūpe mājās pakalpojumus) 50 Rīgas pilsētas bērniem (vecumā līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot)) ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte, lai pilnveidotu viņu sociālās prasmes un uzlabotu funkcionālās spējas, kā arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumus 10 bērnu ar funkcionāliem traucējumiem likumiskajiem pārstāvjiem.

Nodibinājuma “Caritas Latvija” sociālo pakalpojumu centrā “Terēzes māja”, kas darbojas kopš 2018. gada, patlaban sociālās rehabilitācijas pakalpojumus saņem vairāk nekā 70 klienti – bērni ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenes locekļi. Sadarbībā ar Rīgas pilsētas pašvaldību un pateicoties dažādu ziedotāju atbalstam “Terēzes mājā” tiek īstenoti vairāki projekti, sniegti individuāli pakalpojumi bērniem un viņu ģimenēm, kā arī iegādāts atbilstošs metodiskais materiāls fizioterapijas, ergoterapijas, smilšu terapijas, mākslas, kanisterapijas un logopēda nodarbībām.

Centrā tiek realizēta ESF finansētā projekta “Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem” (Nr.9.2.2.3/20/A/026) otrā kārta. Tā mērķis ir sniegt sociālās rehabilitācijas, dienas aprūpes centra un mājas aprūpes pakalpojumus 50 Rīgas pilsētas bērniem ar funkcionāliem traucējumiem vecumā līdz 17 gadiem, lai pilnveidotu viņu sociālās prasmes un uzlabotu funkcionālās spējas. Tiek sniegti arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumi 10 bērnu ar funkcionāliem traucējumiem likumiskajiem pārstāvjiem.

Sadarbībā ar Rīgas pilsētas pašvaldību tiek īstenoti trīs projekti. Projekta “Individuālās sociālās rehabilitācijas programmas nodrošināšana bērniem ar funkcionāliem traucējumiem” ietvaros 10 ģimeņu bērni un viņu vecāki saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus atbilstoši izstrādātam individuālam plānam. Savukārt projekta “Individualizēta mājas aprūpe” ietvaros tiks sniegts atbalsts bērniem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm, piesaistot auklītes pakalojumus. Aprūpe mājās atslogos vecākus, radot iespēju atpūsties, veltīt laiku sev, kā arī iesaistīties darba tirgū.

Bērniem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem sociālo pakalpojumu centrā ir pieejami fizioterapeita, ergoterapeita, logopēda, kanisterapeita nodarbības, kā arī psihologa, mākslas un mūzikas terapijas, speciālā pedagoga nodarbības. Šīs nodarbības sniedz milzīgu atbalstu bērniem veselības uzlabošanā, tās stiprināšanā. Apmeklējot nodarbības, bērniem tiek mērķtiecīgi uzlabotas sociālās iemaņas, pašaprūpes, komunikācijas prasmes, kā arī neatkarīgas dzīves prasmju attīstīšana, kā rezultātā bērniem tiek radīti priekšnoteikumi veiksmīgas sociālās integrācijas iespējām sabiedrībā. Arī vecākiem tiek sniegts emocionāls un izglītojošs atbalsts, organizējot individuālas un grupu nodarbības. Nodarbības bērniem un vecākiem ir bezmaksas.

“Terēzes mājā” strādā logopēde Seila Šenberga, kas pārzina ABA terapijas un Montesori elementus. Logopēde palīdz bērniem attīstīt valodu un citus komunicēšanas veidus. ABA terapija attīstīta palīdzošu uzvedību, bet mazina spriedzi un citus traucējošus elementus, kas traucē iekļauties sabiedrībā. Ar Montessori metodi tiek radīta vide, kura palīdz veicināt interesi par apkārt notiekošo. Kristīne Mežiņa ir pieredzējusi ergoterapeite. Ergoterpeite palīdz bērniem apgūt prasmes, kas ļaus bērniem veiksmīgāk kļūt patstāvīgiem ikdienas aktivitātēs, pilnveidojot pašaprūpes prasmes, attīstot sīko muskulatūru.

Fizioterapeite Rūta Žagare ir diplomēta terapeite un radoši pielieto savas zināšanas, piemeklējot individuāli katram bērnam visatbilstošākās metodes. Fizioterapeite palīdz izvairīties bērniem no nopietnu veselības problēmu attīstības vēlākā vecumā, koriģējot esošos traucējumus, piemēram, stāju un koordināciju. Viņa vada arī individuālas fizioterapijas nodarbības bērnu vecākiem, tas vecākus fiziski atjauno.

Kanisterapeite Vladislava Akimova ir diplomēta profesionāle ar lielu darba pieredzi. Viņai ir 3 suņi, kuri tiek piemeklēti atbilstoši bērna temperamentam un noskaņojumam. Kanisterapeite palīdz bērniem attīstīt neatkarību, iecietību un paškontroli. Šī terapija palīdz pilnveidot valodas attīstību, dodot komandas suņiem. Psiholoģe Maija Zalcmane-Kazmina ir zinoša bērnu psiholoģe un pārsvarā izmanto smilšu terapijas metodi, ar tās palīdzību aktivizējot bērnu spēju atbrīvot iekšējo pasauli, mācoties emociju paškontroli un iespējas izteikt savas sajūtas, izmantojot spēles elementus smiltīs.

Mūzikas terapeite Kristīne Paņko prasmīgi vada mūzikas terapijas nodarbības. Mūzikas terapeite caur mūziku sekmē bērnu komunikāciju un attiecību veidošanos, kā arī atjauno bērna funkcijas, lai sasniegtu labāku dzīves kvalitāti. Mākslas terapeite Vineta Mugureviča, izmantojot mākslas elementus (krāsas, mālu, plastilīnu u.c.), palīdz bērniem attīstīt komunikācijas, sadarbības un konfliktu risināšanas prasmes. Deju un kustību konsultante māsa Diāna Cērmane OP vada nodarbības vecākiem. Māsa Diāna ar deju un kustības terapijas elementiem uzlabo vecāku pašsajūtu, prot uzklausīt un palīdz atjaunoties mentāli. Savukārt sociālā aprūpētāja Aiga Kokoriša prasmīgi sadarbojas ar nodarbību vadītājiem un nodarbību starplaikos vada individuālas nodarbības bērniem ar mērķi attīstīt bērniem iztēli, uzlabot sīko motoriku un pilnveidot socializēšanās prasmes, kā arī speciālistu veikto darbu.

Sociālo pakalpojumu centru “Terēzes māja” vada sociālo pakalpojumu vadītāja Inga Elme, sociālā darbiniece Anete Paiča un koordinatore Inese Motte.

Nodibinājums pateicas Vācijas Katoļu Baznīcas organizācijai “Bonifatiuswerk”, kas sniedza ievērojamu finansiālu atbalstu, NATO-OTAN organizācijai, “Baltic International Bank” un privātiem ziedotājiem, kas ir snieguši finansiālu un morālu atbalstu centra izveidē un attīstīšanā.

“Tikai pateicoties šai sadarbībai varam aktīvi darboties un sniegt kvalitatīvu atbalstu bērniem invalīdiem un viņu ģimenēm. Uzlabojot un papildinot mūsu materiālo bāzi, iegādājoties metodiskos materiālus, mēs varam nodrošināt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus pēc iespējas tuvināti katra bērna individuālajām vajadzībām, izmantojot mūsdienīgus metodiskos materiālus,” raksta “Caritas Latvija”.

04.08.2021.

KABIA, Foto: A. Čuhamsovs, I. Švekle, D. Rodina