Caritas.lv

Deju un kustību konsultanta nodarbības vecākiem

Eiropas Savienības fonda projekta „Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem Rīgā” Nr.9.2.2.3/20/A/026
Projekta mērķis ir sniegt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus (sociālās rehabilitācijas, dienas aprūpes centra un aprūpe mājās pakalpojumus) 50 Rīgas pilsētas bērniem (vecumā līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot)) ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte, lai pilnveidotu viņu sociālās prasmes un uzlabotu funkcionālās spējas, kā arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumus 10 bērnu ar funkcionāliem traucējumiem likumiskajiem pārstāvjiem.

Deju un kustību konsultanta nodarbības vecākiem

Sociālo pakalpojumu centrā “Terēzes māja”, O. Vācieša ielā 6/1, Rīgā, sniegtie sociālās rehabilitācijas pakalpojumi bērniem ar invaliditāti un viņu vecākiem tiek organizēti pēc individuāli sastādīta sociālās rehabilitācijas plāna.

Deju un kustību konsultanta nodarbības Sociālo pakalpojumu centrā “Terēzes māja” tiek organizētas kā atbalsta pasākums mūsu klientu – bērnu vecākiem. Šīs nodarbības ir īpašas un ļoti apmeklētas. Tās ir pieprasītas ne tikai tāpēc, ka sniedz psihoemocionālu un garīgo atbalstu, bet arī tāpēc, ka šīs nodarbības vada m. Diāna Cērmane OP. Sarunās ar vecākiem atklājās, ka m. Diāna ar savu tēlu, garīgumu un personību, kuru papildina profesionāli organizēta nodarbība, ir kas īpašs un vajadzīgs vecākiem, it īpaši ierobežotajos pandēmijas apstākļos. M. Diāna kustību un deju nodarbības vada vairāk kā 10 gadus un atzīst, ka šī nodarbošanās ir viņas sirdslieta. Iegūtā izglītība – psiholoģijas skolotāja kvalifikācija un papildu izglītošanās ģimenes psiholoģijā un krīzes intervencē, kā arī Vācijā apgūtais kurss deju un kustību terapijas jomā, ir teorētisks pamats un atbalsts radoši vadīt nodarbības, izmantojot deju un kustību elementus.

Kas ir m. Diānas vadīto deju un kustību nodarbību pamatā? Mērķis ir sniegt  klienta/vecāka sociālo rehabilitāciju, iniciējot atvērtību, attīstot un pilnveidojot sevis uztveri un pieņemšanu.  Dažkārt vecāki ir ļoti koncentrējušies tikai uz savu bērniņu un aizmirst par sevi. Deju un kustību konsultanta nodarbības, kuras papildina sarunu, strādā ar apspiesto emociju veidiem, kuri ir ļoti aktuāli trauksmes un stresa laikā. Dejas meditācija un elpošanas vingrinājumi, kuri tiek praktizēti  nodarbībās, palīdz līdzsvarot fiziskās, mentālās un garīgās realitātes un  ir ļoti noderīgas katram vecākam, kurš audzina bērnu ar īpašām vajadzībām, individuāli.

Kā atzīst m. Diāna – plānotais gala rezultāts ir klienta vitalitātes, ekspresivitātes un elastības attīstība, kas sekmē resursu apzināšanu un izmantošanu, kas tiek aktivizēta atbilstoši katras personības individualitātei.

Pieteikties ESF projektā varat rakstot uz e-pastu: terezesmaja@gmail.com vai zvanot sociālajai darbiniecei Mārītei Šīrei: 28619735.

Sociālo pakalpojumu vadītāja

Inga Elme

26.02.2021.