Caritas.lv

Ergoterapijas iespējas bērniem ar funkcionāliem traucējumiem

 

5. februāris, 2020

Projekts “Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem (Nr.9.2.2.3/18/A/014)”

Projekta mērķis ir sniegt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus (sociālās rehabilitācijas, dienas aprūpes centra un aprūpe mājās pakalpojumus) 50 Rīgas pilsētas bērniem (vecumā līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot)) ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte, lai pilnveidotu viņu sociālās prasmes un uzlabotu funkcionālās spējas, kā arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumus 10 bērnu ar funkcionāliem traucējumiem likumiskajiem pārstāvjiem.

Sociālo pakalpojumu centrs “Terēzes māja” atrodas O. Vācieša ielā 6a.

Centrs atrodas Rīgas Katoļu ģimnāzijas vecajā korpusa ēkā. Rīgas Katoļu ģimnāzijas ēkas vecais korpuss un pirmā stāva vitrāžas ir iekļautas Valsts aizsargājamo Kultūras pieminekļu sarakstā. Sociālo pakalpojumu centrs “Terēzes māja” ir nodalīta ēkas pirmā stāva daļa, kurā ir atsevišķa, vides pielāgota, ieeja no ārpuses.

Centra „Terēzes māja” mērķis ir sniegt sociālo rehabilitāciju bērniem ar invaliditāti un sniegt atbalstu bērnu vecākiem. Šobrīd centrā strādā tādi speciālisti kā: sociālais darbinieks, sociālais pedagogs, logopēds, fizioterapeits, mūzikas un mākslas terapeits un ergoterapeits.

Ergoterapija ir viena no rehabilitācijas nozarēm, kas veicina personas iesaistīšanos sev nozīmīgās ikdienas nodarbēs, tādējādi veicinot neatkarību, veselību un labklājību. Ergoterapijas galvenais mērķis – veicināt maksimālu indivīda spēju izmantošanu neatkarības līmeņa paaugstināšanai, saglabāšanai vai attīstīšanai.

Ergoterapijas mērķis bērniem ar invaliditāti ir veicināt viņu pašaprūpes potenciāla attīstību, neatkarības līmeņa paaugstināšanu, sociālo prasmju attīstīšanu, veicināt sociālo integrāciju. “Terēzes Mājā” strādā ergoterapeite Kristīne Mežiņa.

Ergoterapeits savā darbā izmanto dažādas metodes, piemēram, ergoterapeits novērtē bērna spēlēšanās iemaņas, to attīstību vecumposmam, sīkās motorikas iemaņas – rakstāmpiederumu / šķēru satvērienu, spēju griezt ar tām, dažādas manipulācijas spējas ar objektiem, šņorēšana u.c. Ergoterapeits izvērtē bērna pašaprūpes prasmju atbilstību vecumposmam, piemēram, ģērbšanās prasmes, aizdaru lietošana, apavu šņorēšana, mazgāšanās, tualetes apmeklēšana, ka arī ēdiena pagatavošana, galda piederumu patstāvīga lietošana un citas aktivitātes – palīdz tās attīstīt. Ergoterapeits sniedz konsultācijas arī par dažāda veida tehniskajiem palīglīdzekļiem, iespējām pielāgot vidi konkrētām vajadzībām.

Kontaktinformācija: terezesmaja@caritas.lv

[foogallery id=”5535″]