Caritas.lv

Radošās aktivitātes projektā “Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem”

12. oktobris, 2019

Projekts “Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem (Nr.9.2.2.3/18/A/014)”

Projekta mērķis ir sniegt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus Rīgas pilsētas ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte, lai pilnveidotu viņu sociālās prasmes un uzlabotu funkcionālās spējas, kā arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumus  bērnu ar funkcionāliem traucējumiem likumiskajiem pārstāvjiem. 

Projektā dalību jau uzsākuši 49 bērni. No tiem 32 puiši un 17 meitenes vecumā no 2 līdz 16 gadiem. Vidējais vecums ir 12 gadi. Ar bērniem individuāli strādā logopēds, fizioterapeits un ergoterapeits. Ļoti pieprasītas ir mūzikas un mākslas terapijas nodarbības, kā arī smilšu terapija. Pārsteidzoši liela atsaucība “Bungu aplim”, kas ir vecākiem paredzēts nodarbību cikls, kuru kopā ar mūzikas terapeiti vada atraktīvie mūziķi Nils Īle un Migels Fernandess. Mūs priecē, ka šīs grupas ir pieprasītas tieši bērnu tēvu vidū, kas varbūt izskaidrojams ar to, ka tās vada vīrieši, kā arī bungas asociējas ar spēku un vīrišķīgumu.

Lai veicinātu bērnu savstarpējo komunikāciju, kā arī attīstītu dažādas prasmes, ergoterapeits kopā ar sociālo pedagogu organizē radošās darbnīcas, kurās bērni gatavo sviestmaizes, cep cepumus, ar kuriem nodarbību noslēgumā tiek cienāti vecāki.

Tāpat bērni tiek iesaistīti dažādu svētku svinēšanā. Rudenī tika organizēti ražas svētki, kur mākslas terapeite kopā ar bērniem gatavoja maskas, kuras tika izrādītas izstādē. Noslēgumā bija dažādas fiziskas aktivitātes un rotaļas. Ražas svētkos piedalījās arī vecāki, kuri varēja individuāli aprunāties ar pastorālo darbinieci, vai sociālo darbinieci. Tāpat tā vecākiem bija lieliska iespēja apspriest dažādus sev interesējošus jautājumus savā starpā. Ražas svētkos tika attīstītas ne tikai dažādas prasmes, bet arī zināšanas par tradīcijām ražas svētku svinēšanā.