Caritas.lv

Uzklausīšanas centra tikšanās

Kopš šī  gada marta aktīvi darbojas “CARITAS LATVIJA” projekts Uzklausīšanas centrs, kurā pašreiz darbojas četri cilvēki. Tie ir “CARITAS LATVIJA” brīvprātīgie no Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles un Sv. Marijas Magdalēnas draudzēm. Tikāmies jūlija vidū, lai kopīgi pārspriestu kalpošanas aktualitātes. 

Vairums no tiem, kuri ir vērsušies Uzklausīšanas centrā, ir saņēmuši konkrētu, vienreizēju materiālu palīdzību pārtikas paciņu un higiēnas preču veidā. Vismaz pusei no apmeklētājiem esam veltījuši ilgāku laiku, tos gan uzklausot vairākas reizes, gan mēģinot risināt atklāto problēmu. Bieži vien tas ir mājokļa jautājums, kas Rīgas pilsētā ir ļoti aktuāls. Šajā jomā sadarbojamies ar citām sociālā atbalsta organizācijām.

Izvērtējot Uzklausīšanas centra klientu specifiku, izdarījām secinājumu, ka viena no sabiedrības mazaizsargātajām grupām, kas šeit meklē palīdzību, ir cilvēki ar viegliem garīga rakstura traucējumiem. Būtībā šī neaizsargātā cilvēku grupa nevienam nav ērta mūsdienu sabiedrībā. Šis izaicinājums Uzklausīšanas centra darbiniekiem arī var daudz ko iemācīt. Piemēram, pacietību. Novērots, ka Uzklausīšanas centrā vēršas arī cilvēki, kuri ieradušies Latvijā kā patvēruma meklētāji vai repatriējoties. 

Lai uzlabotu Uzklausīšanas centra darbību un attīstītu šo kalpojumu, esam nolēmuši organizēt apmācību dienu 2019. gada septembrī. Esam sapratušas, ka mums būtu vajadzīga sadarbība gan ar ārstu psihiatru, gan ar sociālo darbinieku, lai apzinātu vēl labāk reālās palīdzības  iespējas Rīgas pilsētā.