Caritas.lv

Aicinājumi Vispasaules trūkumcietēju dienai tuvojoties

18. novembrī, dienā, kad Latvija svinēs savu simtgadi, pasaulē tiks atzīmēta arī Vispasaules trūkumcietēju diena. Šogad tā tiks atzīmēta otro gadu, un pāvests Francisks aicina katoļu kopienas visā pasaulē sadzirdēt nabagā saucienu un viņam atbildēt. Kā šīs dienas tēma šogad ir izraudzīti 37. psalma vārdi “Šis nabags sauc un Kungs viņu uzklausa” (Ps 34,7).

Pāvests ir sagatavojis arī vēstījumu, kurā citastarp aicina Trūkumcietēju dienā “pabarot nabagos”. Viņš norāda, ka aizvadītajā gadā vairākās diecēzēs kopīgs mielasts bagātināja svinības. “Daudzi atrada mājas siltumu, svētku ēdiena prieku un solidaritāti no to cilvēku puses, kuri vēlējās dalīties mielastā vienkāršā un brālīgā veidā. Es vēlētos, lai arī šogad un nākotnē šī diena tiktu svinēta priekā par atkal atklāto iespēju būt kopā. Lūgties kopā kopienā un dalīties svētdienas mielastā,” raksta pāvests.

Tāpēc arī organizācija “Caritas Latvija”, kuras redzeslokā ir daudzi trūkumcietēji un pasaules atstumtie, aicina draudzes un ikvienu labas gribas cilvēku rūpīgi iedziļināties pāvesta vēstījumā un īstenot šo soli – kopīgu mielastu. “Katoļu diecēzes un žēlsirdības organizācijas, kopienas tiek iedrošinātas organizēt svētku maltīti cilvēkiem, kas piedzīvo trūkumu, doties uz patversmēm, cietumiem, slimnīcām, pansionātiem, rehabilitācijas centriem un citur, lai šie pāvesta vārdi var aizsniegt ikvienu. 18. novembris, kad svinam arī Latvijas valsts 100. dzimšanas dienu, var kļūt par iespēju pie ģimenes vai draugu pulka svinību galda aicināt arī cilvēkus, kas ir vientuļi un sabiedrības atstumti,” mudina “Caritas Latvija” pārstāve Egita Volinska.

Viņa arī aicina visu novembra mēnesi savu iespēju robežās veltīt tam, lai īstenotu pāvestam tik tuvo “satikšanās kultūru” ar cilvēkiem, kuriem ikdienā paskrienam garām. Atsaucoties pāvesta aicinājumam, “Caritas Latvija” ir ieplānojusi vairākas novembra aktivitātes. Tā sestdien, 3. novembrī, organizācija kopā ar Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta maģistrantūras pirmā kursa studentiem dosies pie Žēlsirdības misionārēm, lai praktiski palīdzētu un būtu kopā ar bezpajumtniekiem zupas virtuvē. Savukārt svētdien, 4. novembrī, kad tiek atzīmēta Bāreņu svētdiena, draudzes var ne tikai lūgties par bērniem, kas nesaņem vecāku mīlestību un rūpes, bet arī tikties ar ģimenēm, kas ir adoptējušas bērnus, kļuvušas par audžuģimenēm, aizbildņiem, viesģimenēm vai mentoriem, kā arī apmeklēt bērnus ārpusģimenes aprūpes iestādēs.

18. novembrī pl. 18.30 Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles “Caritas” grupa svinēs Svēto Misi kopā ar cilvēkiem, kas saņem draudzes “Caritas” materiālo un garīgo atbalstu. Pēc dievkalpojuma paredzēta svinīga sadraudzība. Ja kādam ir vēlēšanas šo pasākumu atbalstīt, pastāv iespēja sagatavot nelielas dāvaniņas un līdz 18. novembrim tās nogādāt katedrāles pārtikas lādē.

Savukārt sestdien, 24. novembrī, pl. 12 “Caritas Latvija” organizē sadraudzības pasākumu ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Pasākums notiks Rīgā, O.Vācieša ielā 6, Svētās Terēzes no Bērna Jēzus draudzes mājā. Pasākumu var atbalstīt gan ar savu brīvprātīgo kalpošanu gan finansiālo atbalstu turpmākajam “Caritas” darbam šai mērķa grupai.

Lai Vispasaules trūkumcietēju diena kļūtu ne tikai par lokālu notikumu, “Caritas Latvija” aicina pievienoties starptautiskai inicaitīvai, ko īsteno Žēlsirdības misionāru laju kopiena. Tā aicina 18. novembrī veidot “Lūgšanu tiltu” par visiem, kas dzīvo trūkumā. Šī iniciatīva radās pērn, un tajā piedalījās cilvēki ko vairāk nekā 100 vietām. Iniciatīvā var piedalīties gan draudzes, gan individuāli cilvēki, kas apņemas 18. novembrī konkrētā laikā lūgties par trūkumcietējiem. Lai pievienotos “Lūgšanu tiltam”, līdz 17. novembrim var rakstīt iniciatīvas autoriem uz e-pastu: kontakt@svd-partner.eu vai arī līdz 9. novembrim “Caritas Latvija” uz e-pastu: info@caritas.lv, norādot valsti, vietu, savu vārdu vai arī draudzi. Visas lūgšanu vietas tiks apkopotas un publicētas mājaslapā https://www.svd-partner.eu/welttag-der-armen/.

Lai dalītos par savām idejām un iniciatīvām, kas tiks īstenotas, atzīmējot Vispasaules trūkumcietēju dienu, “Caritas Latvija” aicina rakstīt uz e-pastu: info@caritas.lv.

LRKB IC