“Satikšanās kultūra” ikdienā ar bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu ģimenēm

“Caritas Latvija” nes Dieva mīlestību ģimenēs, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Ar dažādām iniciatīvām un pasākumiem vairāku gadu garumā “Caritas Latvija”, pateicoties draudžu “Caritas” brīvprātīgo, tai skaitā jauniešu atbalstam, veicinājusi pāvesta Franciska iedvesmoto “satikšanās kultūru”, kas daudzkārt ir izaugusi līdz sirsnīgai draudzībai.

“Caritas Latvija” vēlas sniegt arī profesionālu atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Priecājamies pavēstīt, ka šī gada septembrī esam saņēmuši reģistrācijas apliecību trīs sociālajiem pakalpojumiem bērniem ar kustību traucējumiem – dienas aprūpes centram (Rīgā, O.Vācieša ielā 6), aprūpei mājās un sociālajai rehabilitācijai (Rīgā, Klostera ielā 5/7, Svētās Ģimenes Mājā).

Kopš 2014.gada “Caritas Latvija” rīko vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām.

“Caritas Latvija” kopā ar biedrības “Nepaliec viens” Jauniešu Pastorālo Māju no 2015. līdz 2017.gadam veiksmīgi realizēja projektus “Mīlestības graudi 1” un “Mīlestības graudi 2”, kuros brīvprātīgie jaunieši veltīja savu laiku un ieguldīja talantus, lai kļūtu par draugiem bērniem ar īpašām vajadzībām sporta spēlēs un vasaras nometnēs.

Turpinot iesākto darbu ar ģimenēm ar īpašām vajadzībām, “Caritas Latvija” kopā ar Jauniešu Pastorālo Māju organizēja ģimenēm ar bērniem ar īpašām vajadzībām vasaras nometnes, sporta pasākumus, izbraucienus dabā un ikmēneša sadraudzības pasākumus. Lielākā daļa no dalībniekiem ir ģimenes, kurās aug bērni un jaunieši ar autiska spektra traucējumiem.

2017.gadā “Caritas Latvija” izveidoja video sociālos stāstus, kurus izmanto bērnu un jauniešu ar autiskā spektra traucējumiem vecāki, asistenti un pedagogi, skaidrojot bērniem sabiedrībā pieņemtās uzvedības normas, mācot komunikācijas prasmes, skaidrojot sociālas situācijas un risinot konfliktus vai problēmas, kas radušās ikdienā.

“Caritas Latvija” brīvprātīgie Siguldā sadarbojas ar biedrību “Cerību spārni”, divas reizes gadā rīkojot labdarības tirdziņus, kā arī kulinārijas darbnīcas. Daugavpilī ar “Caritas Latvija” atbalstu rīkotas vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām un atbalstīts Daugavpils bērnu ar īpašām vajadzībām brauciens uz Medžugorjes ikgadējo vasaras festivālu.

Aicinām paturēt lūgšanā ieceri arī Latvijā izveidot lūgšanu kustību “Ticība un gaisma”, kas ir liels garīgs atbalsts cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. “Ticība un gaisma” ir Žana Vanjē izveidotās kopienas “Šķirsts” atzars un lielu atbalstu šādas lūgšanu kustības izveidē latvieši ir saņēmuši no lietuviešiem. Piemēram, 2017.gada februārī “Caritas Latvija” un Jauniešu Pastorālā Māja piedalījās Lietuvas “Ticība un gaisma” kustības svētkos Kauņā.

Aicinām atsaukties ģimenes, kuras vēlas saņemt sociālos pakalpojumus bērniem ar kustību traucējumiem – dienas aprūpes centrs (Rīga, O.Vācieša iela 6), aprūpe mājās un sociālā rehabilitācija (Rīga, Klostera iela 5/7, Svētās Ģimenes Māja)! Saziņai – Egita Volinska, 29552102, egita.volinska@caritas.lv.

Aicinām arī jaunus brīvprātīgos, kuri vēlētos iesaistīties dažādu pasākumu organizēšanai bērniem ar kustību traucējumiem! Uz satikšanos!