Caritas.lv

Pieredzes apmaiņā Siguldā

9.jūnijā “Caritas Latvija” pārstāvji piedalījās pieredzes apmaiņas pasākumā Siguldas katoļu draudzē. Šajā laikā Siguldas katoļu draudze svinēja draudzes titulsvētkus – Vissvētākās Jēzus Sirds svētkus.

Rīts sākās ar biedrības “Cerību spārni” dienas centra apmeklējumu. Biedrības vadītāja Eva Viļķina iepazīstināja mūs ar dienas centra darbību. Šajā centrā darbojas bērni un pieaugušie ar īpašām vajadzībām. Katram bērnam atbilstoši interesēm un spējām tiek piemeklēts darbiņš, piemēram, aušana, sveču liešana, ādas apstrāde un tml. Mērķis ir bērniem apmācīt amata prasmes, lai turpmākā dzīvē šīs prasmes varētu izmantot. Pēc nodarbēm notiek dažāda veida rehabilitācijas pasākumi. Svarīgi arī tas, ka bērni atrodas sabiedrībā. 93% bērnu vecāku strādā algotu darbu. Te kārtējo reizi pārliecināmies, kā darbojas Dieva plāns. Centra vadītājai Evai, visnotaļ gaišam, labestīgam un harismātiskam cilvēkam, pašai dzīvē ir nācies saskarties ar smagu pārbaudījumu – bērniņu ar īpašām vajadzībām. Ticība Dievam nav ļāvusi nokārt galvu un padoties bezcerībai, bet gūtā pieredze ļāvusi dziļi izprast ģimeņu, kurām ir šādas problēmas vajadzības un atrast spēju kā palīdzēt tik daudzām ģimenēm. Sākotnēji centrā darbojušies tikai 6 bērni, bet tagad to jau ir vairāk kā 40 un skaits ar katru gadu pieaug. Eva ir arī Siguldas novada pašvaldības domes deputāte un aktīvi darbojas “Caritas” kustībā. Vienā no pagasta skolām, ko ir bijis plāns slēgt, pašvaldība ir izveidojusi speciālas klases bērniem ar īpašām vajadzībām. Pašvaldības autobuss bērniņus no rīta aizgāda uz skolu un vakarā atved mājās.

Pēc “Cerību spārni” centra apmeklējuma devāmies uz Siguldas katoļu draudzi, kur tikāmies ar priesteri Rihardu Rasnaci un Siguldas “Caritas” pārstāvjiem. Sākotnēji mūs iepazīstināja ar paveikto Siguldas katoļu draudzes “Caritas” un turpmākajiem plāniem. Radās pārdomas par to, ko no redzētā mēs varētu izmantot savās draudzēs. Pirms Svētās Mises lūdzamies Rožukroni kopā ar draudzi, tad seko Svētā Mise, kuras laikā Dieva ļaužu pulkam piebiedrojas viens bērniņš, kurš šīs Mises laikā tiek kristīts.

Pēcpusdienā apmeklējām labdarības veikaliņu “Visi var”, kur tiek tirgota cilvēku ar īpašām vajadzībām vai viņu vecāku saražotā produkcija. Esot Siguldā, ieteicams iegriezties šajā veikaliņā. Tajā var iegādāt patiešam oriģinālas, skaistas lietiņas sev un dāvaniņām draugiem. Tā arī būtu lieliska iespēja atbalstīt šo cilvēku darbu.

Arī ģimenē, kura mums ir sarūpējusi pusdienas, varam saņemt liecības par Dieva želastībām un šīs ģimenes spēju ziedot savu dzīvi kalpošanai līdzcilvēkiem un Dievam. Šī ģimene aprūpē privāto pansionātu, kur dzīvo aptuveni 46 cilvēki. Ģimenes telpās tiek rīkoti ALFA kursi.

Pēc pusdienām notiek diskusijas un darbs grupās, kur katrai grupiņai pievienojas viens no Siguldas “Caritas” pārstāvjiem. Grupās cenšamies rast atbildi uz jautājumiem kā mēs varētu pilnveidot žēlsirdības darbu savās draudzēs.

Dienu noslēdzām ar ielūkošanos sociālā atbalsta centrā “Cerību māja”, kur notiek rehabilitācija vecākiem ar mazgadīgiem bērniem pēckrīzes periodā, bērnu aprūpes un dzīvesprasmju apguve māmiņām, kurām nav bijusi iespēja to apgūt savās ģimenēs. Te tiek sniegts atbalsts sievietēm, kuras gaida bērniņu un ir vienas. Māmiņas šeit iemācās arī dažādus darbus dārzā, virtuvē, saimniecībā. “Cerību mājai” ir iegādāts viens zirgs un ponijs kas tiek izmantoti bērnu rehabilitācijai.

Bijām pavadījuši svētīgu, aizkustinošu un pārdomām bagātu dienu.

Lai Dieva un cilvēku palīdzība cilvēkiem, kuri veic šos svētīgos darbus.

Janīna Bleidele, Madona

[foogallery id=”4269″]