Eko-atgriešanās – tieši Tev!

Mūsdienās ekoloģija tiek analizēta no dažādiem aspektiem. Tā ir kļuvusi par ikdienas dzīves sastāvdaļu, tā var tikt uzskatīta par stilīgu dzīvesveidu. Par ekoloģiju runā mediji, politiķi, slavenības un sabiedriskie aktīvisti. Lielākās un mazākās pilsētās mēs šķirojam atkritumus, ēdam veselīgāk un pat satīram pēc saviem dzīvniekiem, kad vedam tos ārā pastaigāties.

Bet, pat ja esam aktīvi iesaistīti reliģiskajā un draudzes dzīvē, kad kāds mums jautā, kāpēc mums būtu jārūpējas par apkārtējo dabu un tās bagātību, gandrīz neviens neuzdrošinās atbildēt, ka tas izriet no dziļa kristīgā aicinājuma un Dieva tuvumā izdzīvotas dzīves.

„Enciklikā „Laudato Si’” ietvertajā aicinājumā rūpēties par mūsu Kopīgajām Mājām, pāvests Francisks parāda savu ekoloģijas projektu kā dažādu attiecību harmoniju: ar citiem cilvēkiem, dabu, radīto pasauli, cilvēkam pašam ar sevi un vissvarīgākajās attiecībās – attiecībās ar Dievu, kas ir Kungs un pasaules Radītājs. Kā zinām no psiholoģijas attiecības tomēr dažkārt mēdz būt toksiskas. Tādēļ „Laudato Si’” skaidro kā mēs saindējam apkārtējo ekosistēmu, piesārņojam gaisu, augsni, ūdeni, pārtiku un sociālās sistēmas. Dokuments skaidri parāda, ka mēs varam identificēt un morāli atzīt kā grēkus daudzas no mūsu darbībām. Vienaldzība pret visām šīm cilvēka radītajām negatīvajām izmaiņām ir ļaunākais no grēkiem” (t.Jaromi – ielūgtais eksperts).

Citāts no enciklikas: „Ekoloģiskā krīze ir aicinājums uz dziļu iekšēju atgriešanos, bet mums ir arī jāatzīst, ka daži dziļi iesaistījušies kristieši un lūgšanas cilvēki, aizbildinoties ar reālismu un pragmatismu, bieži vien izsmej vides aizstāvju bažas, citi ir pasīvi, nevēlas mainīt savus paradumus un nonāk iekšējās pretrunās.”

Tikšanās laikā tiks diskutēts par to, kāpēc un kas mums būtu jādara Latvijā, lai vairāk rūpētos par mūsu kopējām mājām Zemi. Tēvs Jaromi dalīsies savā pieredzē eko-kustības dibināšanā Polijas Katoļu Baznīcā un stāstīs kā vides aizsardzību realizē Polijas bīskapi. Šī tikšanās dos iespēju kristiešiem un visiem labas gribas cilvēkiem Latvijā sagatavoties uz tikšanos ar pāvestu 24.septembrī.

Weronika Felcis, vides aktīviste