Caritas.lv

Svētīgus Kristus dzimšanas svētkus!

Mīļie „Caritas Latvija” brīvprātīgie un draugi!

“Bērni, mīlēsim ne ar vārdiem un ne ar mēli, bet gan darbos un patiesībā” (1 Jņ 3, 18).

Šie Jaunās Derības vārdi ievada pāvesta Franciska vēstījumu viņa izsludinātajai pirmajai Vispasaules trūkumcietēju dienai, kas tika atzīmēta 19.novembrī. Iesakām katram iepazīties ar šī vēstījuma tekstu, kas atklāj pāvesta mīlestību uz Kristu nabadzīgajos.

Aktualitātes “Caritas Latvija” biroja darbā. Vispasaules trūkumcietēju dienā oficiāli tika atklāta Caritas sveču akcija “Žēlsirdības uguns”. Caritas sveces var iegādāties draudzēs (Rīgā – Sv.Jēkaba katedrālē, Sv.Alberta, Sv.Franciska, Sv.Jāzepa, Kristus Karaļa, Sv.Marijas Magdalēnas, Sv.Terēzes no Bērna Jēzus, Vissvētākās Trīsvienības draudzēs, citur Rīgas arhidiecēzē – Aizkrauklē, Alūksnē, Gulbenē, Madonā, Ogrē, Olainē, Siguldā, Valmierā, Jelgavas diecēzē – Jelgavā un Jēkabpilī, Liepājas diecēzē – Liepājas katedrālē, Aizputē, Kuldīgā, Saldū, Talsos, Ventspilī, Rēzeknes – Aglonas diecēzē – Rēzeknes katedrālē, Daugavpils Jēzus Sirds un Dievmātes draudzēs), arī interesējoties “Caritas Latvija” birojā, zvanot par tālruni 29635337, vai interneta veikalā www.baznicai.lv. Iepriekšējā gada Caritas sveču akcijā tika saziedots 1222 EUR, par kuriem tika atbalstītas ģimenes ar bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām –t.sk. filmētas sociālo stāstu īsfilmas.

Par video sociālo stāstu īsfilmām projektā “Sper soli pasaulē” un Caritas sveču akciju tika runāts arī “Žēlsirdīgā samarieša” novembra raidījumā Radio Marija ēterā, kur “Caritas Latvija” biroja un projektu vadītāja Egita Volinska sarunājās ar vienu no projekta dalībniecēm – Elīnu Augustinoviču. Decembra raidījumā Radio Marija Latvija studijā viesojās Siguldas katoļu draudzes Caritas grupas brīvprātīgās Ilzīte un Marita, lai dalītos par žēlsirdīgo kalpojumu savā draudzē.

Caritas kalpotāju garīgajam stiprinājumam notika Adventa laika Caritas kalpotāju rekolekcijas “Lectio Divina kopā ar Mariju” Dzintaru rekolekciju mājā no 1.-3.decembrim, kurās piedalījās 16 dalībnieki no Rīgas Vissvētākās Trīsvienības, Cēsu, Sv.Alberta, Daugavpils, Ogres un Pļaviņu draudzēm.

Pateicoties brīvprātīgajam ziedojumu piesaistītājam 2013.-2017.gadā varējām palīdzēt daudzām draudzēm un kopienām ar pārtikas paku sagatavošanu svētku laikā. Šobrīd esam atvērti šim ziedojumu mērķim un priecājamies, ka Adventa Labdarības tirdziņā mūsu piedāvātajam labdarības projektam – Ziemassvētku pārtikas paciņu sagatavošanai trūcīgajiem un vientuļajiem Rikavas iedzīvotājiem, saziedoti 114 EUR. Kopā ar “Caritas Latvija” kontā šim mērķim ieskaitīto ziedojumu, uz šo brīdi ir ziedoti 184 EUR. Ziemassvētku dāvaniņas savas apkaimes iedzīvotājiem gatavo Rikavas draudzes Caritas grupas kalpotājas. Paldies viņām par nesavtīgo darbu jau 7 gadu garumā!

Aktualitātes draudžu Caritas grupās. Priecīgs notikums – savu darbību ir atjaunojusi Pļaviņu draudzes Caritas grupa! Viens no impulsiem grupas atjaunošanai bija Siguldas draudzes Caritas grupas prezentācija – liecība “Caritas – Man, Draudzei, Pasaulei”, kas draudzē norisinājās š.g. 22.oktobrī. Par to visu – pateicība Dievam!

Turpinās trīs draudžu Caritas grupu vadītāju mentorings, kas vērsts uz grupu izaugsmi. Lūk, daži no redzamajiem augļiem – Rīgas Vissvētākās Trīsvienības draudzes Caritas grupa uzsākusi realizēt 6 mēnešu tikšanās ciklu ģimenēm, kas notiek reizi mēnesī no novembra līdz aprīlim (ieskaitot) sestdienās draudzes lekciju zālē. Jāatzīmē, ka tieši Trīsvienības draudzes Caritas grupa ir arī izplatījusi visvairāk Caritas sveču – gan pateicoties draudzes prāvesta pr.Edgara Cakula informatīvajam atbalstam, gan brīvprātīgo pašaizliedzībai, bet īpaši Ludmilai! Paldies viņai!

Siguldas draudzes Caritas grupa rīkoja sadarbībā ar vietējām invalīdu atbalsta biedrībām “Cerību spārni” un “Aicinājums Tev” cilvēku ar invaliditāti radošo rokdarbu izstādi un prezentāciju Siguldas katoļu baznīcā starptautiskās cilvēku ar invaliditāti dienas (3.decembrī) ietvaros. Tā bija lieliska iespēja iepazīties ar sociālajiem atbalsta pakalpojumiem cilvēkiem ar invaliditāti Siguldas novadā.

Rīgas Sv.Jēkaba katedrāle pēdējos mēnešos realizējusi divas iedvesmojošas iniciatīvas – baznīcā pie Caritas ziņojumu dēļa izvietota informācija par pēdējo trīs mēnešu laikā sagatavoto pārtikas paku draudzes trūcīgajiem skaitu un saturu, kas sniedz uzskatāmu informāciju par ziedojumu izlietojumu. Otra iniciatīva – Vispasaules trūkumcietēju dienā Caritas grupa kopā ar trūcīgajiem, kuri ieņēma goda vietu baznīcas pirmajās rindās, piedalījās Sv.Misē, ko trūcīgo nodomā un par viņiem celebrēja pr.Valters Vārpsalietis. Pēc tam trūcīgos uzrunāja draudzes administrators, pr.Pauls Kļaviņš, un katrs saņēma dāvanu – draudzes locekļu sarūpēto pārtiku un higiēnas preces.

Turpinās Labdarības koncerta tradīcija Mazsalacā – šogad koncertā “Ticēt brīnumam” Mazsalacas novada Kultūras centrā piedalījās vairāki vietējie muzikālie kolektīvi un tika saziedoti 315.52 EUR, ko draudzes Caritas grupa izmantos dāvanu sagatavošanai pilsētas slimnīcas pacientiem. Turklāt šo sestdien, 23.decembrī, LTV1 raidījums “Aculiecinieks” būs veltīts Mazsalacas draudzes Caritas grupai! Skatāmies! 🙂

Paldies par jūsu kalpojumu un svētīgus, siltus un ģimeniskus Kristus dzimšanas svētkus! Lai Viņš nes savu mieru un iepriecinājumu Jaunajā gadā!

“Caritas Latvija” komanda – Egita un Anna