Caritas.lv

Projekta “Sper soli pasaulē” videostāstu uzņemšana

No 2017.gada marta “Caritas Latvija” īsteno projektu “Sper soli pasaulē”, kas paredz inovatīva metodiskā materiāla – sociālo videostāstu izveidi bērniem ar autiskā spektra traucējumiem. Projekta vadītāja Diāna Mekša stāsta, ka sociālo stāstu izveidē palīdz profesionāļi no Latvijas Autisma apvienības un Latvijas Autisma centra, kas ikdienā strādā ar ģimenēm, kurās aug bērni ar autiskā spektra traucējumiem (AST) un Aspergera sindromu, gan arī pašu ģimeņu vecāki, kas vislabāk pārzina savu bērnu vajadzības. Filmēšanā piedalījās 10 bērni, no kuriem viens bērns ir ar AST, viens ar Aspergera sindromu, 4 bērni, kuriem brāļi ir autisti un 3 bērnu mammas. Videostāsti šobrīd ir nofilmēti, tās ir dažādas ikdienas situācijas, kā piem., iepirkšanās veikalā, sabiedriskā transporta lietošana, sporta aktivitātes, došanās pie firziera u.c. Videostāstu izveidē atbalstu saņēmām gan no Rīgas Satiksmes, gan Rīgas Starptautiskās lidostas, LIDO, Narvesen, Stomataloģijas institūta, Rīgas O.Kalpaka daiļamatu pamatskolas, dažādiem veikaliem, frizētavas.

Sociālo stāstu video būs noderīgs bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem ar AST- kā atbalsts pozitīvai uzvedībai sadzīvē un sabiedriskās vietās; palīdzēs saprast un iejusties vienkāršās un sarežģītās sadzīves situācijas; palīdzēs iemācīties sabiedrībā pieņemtās normas. tas sekmēs viņu komunikācijas un saziņas iemaņas, un līdz ar to- integrāciju sabiedrībā.

Vasaras mēnešos turpināsies darbs pie videomateriāla ieskaņošanas un montāžas, bet jau rudenī, skolēnu brīvdienu laikā, 27.oktobrī gaidāma videostāstu prezentācija NVO namā Rīgā, uz kuru tiks aicinātas ģimenes, kurās ir nepieciešams šāds atbalsts, viņu asistenti, kā arī metodiķi un pedagogi no mācību iestādēm, kuras apmeklē šie bērni.

Projekts “Solis pretī pasaulē” tiek īstenots pateicoties Rīgas domes Izglītības un sporta departamenta sabiedrības integrācijas projektu konkursa finansējumam no 2017. gada 1. marta līdz 2017. gada 10. novembrim.