Caritas.lv

Novērs badu Āfrikā! Palīdzi bada skartajiem Āfrikas iedzīvotājiem

21. maijā kristieši visā pasaulē ir aicināti lūgties un atbalstīt Āfrikas raga valstu iedzīvotājus, kuri piedzīvo badu, ūdens un pārtikas trūkumu. Iniciatīvu organizē katoļu žēlsirdības organizāciju apvienība „Caritas in Veritate International” sadarbībā ar katoļu un ekumeniskiem partneriem visā pasaulē.

Iniciatīvas organizatori ziņo, ka bada draudi Āfrikas raga valstīs ir sasnieguši kritisku līmeni:

  • Bads draud vairāk nekā 20 miljoniem iedzīvotāju. Divos Dienvidsudānas apgabalos tas jau ir izsludināts, savukārt Somālija, Nigērija un Jemena atrodas uz bada sliekšņa. Vairāki miljoni visā Austrumāfrikā cieš no ūdens un pārtikas trūkuma.
  • ANO apgalvo, ka šī draud būt pasaules lielākā humanitārā krīze kopš 1945. gada.
  • Jebkurš bads ir konfliktu, sausuma un globālās pasivitātes rezultāts un tāpēc ir novēršams.
  • gadā vairāk nekā 260 000 cilvēku nomira no bada Somālijā – puse no viņiem dzīvību zaudēja pirms bads bija oficiāli izsludināts, bet viss posts vēl joprojām nav pilnībā apzināts.
  • Līdzšinējā notikumu virzība liek bažīties, ka pasaule nereaģē uz šo cilvēku ciešanām pietiekami nopietni.

Jau 20. februārī Pasaules pārtikas programma un citas ANO aģentūras paziņoja, ka vairākos Dienvidsudānas reģionos ir iestājies bads. Arī pāvests Francisks aicina steidzīgi palīdzēt ar pārtiku šīs valsts iedzīvotājiem, kas ir „nolemti bada nāvei”.

Dienvidsudāna ir visjaunākā valsts pasaulē, neatkarīga kopš 2011. gada. To vēl arvien plosa iekšējie konflikti un pilsoņu karš, bet izpostītās ekonomikas sekas pirmkārt skar valsts visnabadzīgākos iedzīvotājus. Reģionu ir piemeklējis arī sausums. Tas un iekšējā migrācija nav ļāvusi iedzīvotājiem savākt 2016. gada ražu un izskatās, ka līdzīgs liktenis piemeklēs arī šī gada ražu.

Dienvidsudānas katoļu bīskapi ir izplatījuši pastorālo vēstuli, kurā atzīst, ka pašreizējo krīzi valstī pirmkārt ir izraisījusi cilvēku darbība – gan valdības spēki, gan opozīcija, kas pieļauj vardarbību pret civilpersonām, slepkavības, spīdzināšanas, izvarošanas. „Vēlamies, lai pasaule uzzina patieso situāciju mūsu tautā,” raksta bīskapi. „Mūsu valsts ir humanitārās krīzes – bada, nedrošības un ekonomisko grūtību – sašķelta. Cilvēki ar grūtībām cīnās par izdzīvošanu.”

Vardarbības dēļ daudzi ir spiesti pamest mājas. Saskaņā ar ANO aprēķiniem šī problēma skar 3,4 miljonus Dienvidsudānas iedzīvotāju. Gandrīz 2 miljoni no viņiem vēl arvien uzturas valstī, bet nevar atgriezties mājās pie apstrādātajiem laukiem, kas ir viņu vienīgais iztikas avots. Pārējie kā bēgļi uzturas kaimiņvalstīs.

Mateja evaņģēlija 25. nodaļā Jēzus aicina Baznīcu pabarot izsalkušos un kalpot mazākajiem. Pulcējoties uz kopīgu lūgšanu visur pasaulē, Baznīca var pievērst uzmanību šai krīzei, uzskata iniciatīvas organizatori. Atsaucoties starptautiskās kopienas aicinājumam, arī „Caritas Latvija” ir uzsākusi līdzekļu vākšanu Dienvidsudānas un citu Āfrikas valstu iedzīvotāju atbalstam.

21. maijā visas draudzes un kristieši individuāli ir aicināti aizlūgt par tiem, kas cieš no pārtikas un ūdens trūkuma, kā arī iespēju robežās sniegt konkrētu finansiālu atbalstu. Latvijā to var darīt, ziedojot uz “Caritas Latvija” kontu LV46HABA0551008657797 ar norādi “Palīdzība Āfrikas iedzīvotājiem”. Ziedojumi tiks pārskaitīti uz „Caritas Internationalis”, kas tālāk tos nodos tām Caritas organizācijām, kuras sniedz palīdzību uz vietas bada skartajās Āfrikas valstīs. “Caritas Latvija” rekvizīti: reģ. Nr. 40008086191, juridiskā adrese: Mazā Pils 2A, Rīga, LV-1050.