Caritas.lv

Iegūst pieredzi Somijā

Sadarbībā ar Katoļu Baznīcas labdarības organizācijām „Caritas Latvija” un „Caritas Somija”  no 8. marta līdz 10. martam notika pieredzes vizīte Somijā. Tās mērķis bija iepazīties ar Somijas organizāciju pieredzi darbā ar cilvēkiem, kuriem ir autiska spektra traucējumi, kas noderētu dienas aprūpes centra izveidei Rīgā bērniem un jauniešiem ar autismu un aspergera sindromu. Uz Somiju devās organizāciju „Carita Latvija” un Jauniešu Pastorālā māja pārstāvji, kas ir visciešāk saistīti ar dienas aprūpes centra izveides ideju.

Organizācijas „Caritas Somija” darbinieki bija sagatavojuši ļoti pārdomātu programmu, ņemot vērā mūsu intereses un vajadzības. Pirmajā vizītes dienā tika apmeklēts organizācijas „Caritas Somija” ofiss, kur iepazināmies ar organizācijas darbu Somijā. Lai gan organizācija ir salīdzinoši maza, tomēr tā veic plašu darbību, attīstot un īstenojot sadarbības projektus ar citu valstu „Caritas” organizācijām. Savukārt tikšanās laikā ar nodibinājuma „Vamlas” pārstāvjiem ieguvām ne tikai plašāku redzējumu par Somijas sistēmu, kā tiek organizēts atbalsts cilvēkiem ar dažāda veida traucējumiem, bet arī iepazināmies ar pašas organizācijas darbību, kuras galvenais mērķis ir aizsargāt bērnu un jauniešu ar dažāda veida traucējumiem tiesības. „Vamlas” darbinieki īsteno dažādus projektus, palīdz ģimenēm, kurās ir bērni ar traucējumiem, kā arī organizē dažādus kursus un seminārus. Sevišķi vērtīgi bija apmainīties ar pieredzēm nometņu organizēšanā- šajā jomā saskatījām sadarbības iespējas, kuras īstenosim jau šajā vasarā.

Vizītes otrajā dienā iepazināmies ar Somijas Autistu un aspergera sindroma apvienības darbu, kā arī apmeklējām Tikšanās ar bērnu slimnīcas diagnostikas daļas darbiniekiemslimnīcu, kurā bērniem diagnosticē autiska spektra traucējumus un piedāvā rehabilitāciju. Šajā dienā aizguvām labus piemērus kā nodrošināt lielāku atbalstu vecākiem ikdienas gaitās ar bērniem autistiem, kādā veidā palīdzēt iedrošināt vecākus savstarpēji sadarboties un sniegt atbalstu. Vērtīga bija saruna par pusaudžiem autistiem un viņu seksualitāti, kā arī ieguvām dažādu speciālistu kontaktus, kas noderēs apmācību organizēšanā pašiem un bērnu vecākiem. Slimnīcas apmeklējums bija saistošs, lai noskaidrotu diagnostikas procesu un paņēmienus, ar kuriem bērniem tiek noteikts autiskā spektra traucējumu līmenis. Patīkami pārsteidza, cik rūpīgi un pamatīgi tiek diagnosticēti bērni- šeit bērna diagnostikai velta vismaz četras dienas.

Noslēdzošajā vizītes dienā apmeklējām „Jaatinen” centru, kas ģimenēm ar bērniem, kuriem ir dažāda veida traucējumi, ir kā otrās mājas. Bijām sajūsmā par centra iekārtojumu, kas ir  ne tikai vizuāli, bet arī tehniski pielāgots bērnu un vecāku vajadzībām- atpūtas un rotaļu istabas, sensorā istaba, kur satraukti bērni var nomierināties, virtuve, kur var darboties vecāki ar bērniem. Vecāki kopā ar bērniem var apmeklēt centru un sniegt viens otram atbalstu, kā arī iesaistīties centra rīkotajos pasākumos. Šī centra apmeklējums vēlreiz apstiprināja, cik liela nozīme un ietekme ir vecāku iesaistei un iniciatīvai, jo vecāki vislabāk pārzina savu bērnu vajadzības.

Izvērtējot vizīti secinājām, ka pavadītais laiks Somijā bijis labs iespēju laiks ne tikai papildināt zināšanas un stiprināt pieredzi, kas noderēs dienas aprūpes centra izveidē, bet arī iegūt jaunus kontaktus, kuri noderēs, lai veidotu turpmāko sadarbību un pieredzes apmaiņu. Paldies „Caritas Somija” komandai, kas ne tikai sagatavoja ļoti labu vizītes programmu un mūs sirsnīgi uzņēma, bet arī dalījās pieredzē, kā realizēt apjomīgus ilgtermiņa projektus un tiem izvēlēties partnerus, un izteica vēlmi turpināt sadarbību. Ir lieliska sajūta pārliecināties, ka sadarbībai piemīt ļoti liels spēks.