Caritas.lv

Ciemos pie “Ticības un gaisma” Lietuvā

10.-11.02. Pateicoties Caritas Latvija vadītājai Egitai un JAUNIEŠU PASTORĀLĀ MĀJA, vadītājai Diānai, mums bija iespēja piedalīties Lietuvas kustības Ticība un gaisma svētkos.
Ierodoties Kauņā mūs sagaidīja kustības “Ticība un gaisma” Lietuvas koordinatore Silvija Knezekite, kura iepazīstināja ar šīs kustības darbu un principiem.
Šīs kustības aizsācējs ir Žans Vanjē, kurš 1964.gadā Trolībrejā (Trosly-Breuil) Francijā viņš nodibina pirmo L’Arche (Arka – ar ko domāts Noasa šķirsts) kopienu, kas uzņem cilvēkus ar garīgās attīstības traucējumiem. Šodien visā pasaulē ir 120 L’Arche kopienu. Žans Vanjē ir arī Ticības un Gaismas līdzdibinātājs. Tā ir kustība, kas apvieno cilvēkus ar īpašām vajadzībām, viņu vecākus un draugus. Pašlaik pastāv jau ap 1500 šādu kopienu visā pasaulē.
Svētku laikā, kopā ar no visas Lietuvas kustības Ticība un gaisma atbraukušajiem dalībniekiem, tika svinēta Lietuvas kardināla Audrisa Juozas Bačkis 80 gadu jubileja. Deviņdesmito gadu sākumā, kad Žans Vanjē bija ieradies Lietuvā, tikšanās reizē ar kardinālu Audrisa Juozas Bačkis, viņš bija norādījis, ka kardināls varētu būt tas, kurš pirmais sāks rādīt, cik tas ir normāli, ka visiem cilvēkiem, neskatoties uz funkcionāliem traucējumiem, ir tiesības būt sabiedrībā, ir tiesības apmeklēt dievkalpojumus. Un tā, ar kardināla atbalstu, uzsākās kustības “Ticība un gaisma” attīstība Lietuvā.
Kopienu un kustības cilvēki sirsnīgi sveica kardinālu viņa jubilejā un šī sveikšana bija ļoti sirsnīgā gaisotnē, viņi to dara no sirds.
Tāpat mums bija iespēja iepazīties arī ar kustības “Ticība un gaisma” kopienu – Arka, kurā dzīvo cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem. Apciemojām viņus, lai redzētu kā viņu darbs notiek ikdienā.
Par mūsu labsajūtu un to, lai mēs saprastu visu teikto, rūpējās māsa kalpone Sandra, kura ir no Latvijas un četrus gadus jau kalpo Lietuvā.
Noslēgumā visi svētku dalībnieki veltīja lūgšanu par Latviju, lai izdodas arī Latvijā organizēt darbu balstoties uz kustības “Ticība un gaisma” darbības vadlīnijām.
Paldies Jauniešu Pastorālās mājas jauniešiem par jauko kopā būšanu un viņu brīvprātīgo iesaistīšanos dažādu pasākumu un tikšanās reižu organizēšanā ģimenēm, kurās ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem.

Cerību spārni