Caritas.lv

“Caritas Latvija” 2016. gadā

“Caritas Latvija” 2016.gadu aizvada pāvesta Franciska izsludinātajā Dieva Tēva žēlsirdības gada zīmē, kurā piedzīvojam vienas no Caritas Internationalis  aizbildnes Mātes Terēzes pasludināšanu par svēto. Caritas Internationalis ir 3 debesu aizbildņi: sv.Mārtiņš no Tūras, sv.Māte Terēze un svētīgais bīskaps Oskars Romero.

2016.gada sākumā “Caritas Latvija” komandu iepriecināja Caritas Eiropa ģenerālsekretāra Horhe Nuno Mayer vizīte Latvijā. Viņš pozitīvi novērtēja “Caritas Latvija” līdzšinējo darbību, uzsverot Caritas kalpojuma draudzēs attīstīšanas nozīmi, kā arī deva impulsu un virzienu, lai turpinātu organizācijas attīstību nākotnē, atbilstoši Latvijas situācijai.

Tā kā viens no “Caritas Latvija” uzdevumiem ir atbalstīt žēlsirdības kalpojumu draudzēs un rūpēties par Caritas kalpotāju formāciju, 2016. gadā ar šādu mērķi tika organizēti izglītojoši semināri, rekolekcijas un pieredzes apmaiņas brauciens. Šobrīd ir izveidojušās 17 Caritas draudzes grupas, kurās kalpo 145 Caritas brīvprātīgie, gada laikā sniedzot palīdzību apmēram 2000 cilvēku.

2016. gada septembra Caritas jaunās sezonas atklāšanas pasākumā nozīmīga bija arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča piedalīšanās, kā arī Caritas kalpotāju ieguldījums Caritas misijas, vērtību un principu izstrādāšanā. Svarīga ir apziņa, ka caur praktisko darbību Caritas kalpotāji nes Kristus mīlestību cilvēkiem, ka caur žēlsirdības darbiem un kalpošanu notiek evanģelizācija un garīgā atdzimšana. Šobrīd viens no Caritas grupu uzdevumiem ir veicināt draudžu ticīgo atbalstu un iesaistīšanos draudzes organizētajā žēlsirdības kalpojumā, kas notiks caur Caritas grupu īstenotajiem ‘veiksmes stāstiem’ jeb projektiem 2017.gadā sadarbībā ar “Caritas Latvija” biroju.

“Caritas Latvija” kopā  ar “Jauniešu Pastorālo Māju” 2016. gadā veiksmīgi realizēja projektu “Mīlestības graudi”, kurā 18 brīvprātīgie jaunieši veltīja savu laiku un ieguldīja talantus, satikās ar jauniešiem ieslodzījuma vietās Cēsīs un Iļģuciemā, organizēja sadraudzības pasākumu “Mucenieku” ģimenēm, kļuva par draugiem bērniem ar īpašām vajadzībām sporta spēlēs un vasaras nometnēs Dzintaros un Odzienā.

Lai turpinātu vasaras nometnēs iesākto sadarbību, no 2016. gada oktobra, katra mēneša pirmajā sestdienā, Rīgā, Sv. Terēzes no Bērna Jēzus draudzes mājā, tiek rīkota sadraudzības un lūgšanu pēcpusdiena ģimenēm ar bērniem ar īpašām vajadzībām.

Tāpat arī šā gada laikā tika realizēta veiksmīga sadarbība ar Cietumu kapelānu dienestu, kopīgi organizējot izglītojošus seminārus cilvēkiem, kuri vēlas palīdzēt integrēties sabiedrībā no ieslodzījuma iznākušajiem.

Viena no “Caritas Latvija” biroja darbības jomām ir līdzcilvēku informēšana un izglītošana par karitatīvā kalpojuma neatņemamu sastāvdaļu ikviena kristieša dzīvē. Vieni no informatīvajiem līdzekļiem ir Caritas veidotais radioraidījums “Žēlsirdīgais samarietis”, kas izskan Radio Marija ēterā, kā arī atjaunotā mājas lapa ww.caritas.lv

Sadarbojoties ar  Katoļu Baznīcas Informācijas centru, tika izveidots Gavēņa kalendārs. Pateicoties ziedotāju atbalstam bija iespēja praktiski atbalstīt to cilvēku vajadzības, kuri bija nonākuši Caritas kalpotāju redzeslokā un kuriem bija nepieciešams lielāks cilvēku atbalsts.

Kā “Caritas Eiropa” un “Caritas Internationalis” dalīborganizācija, “Caritas Latvija” atbalsta Caritas starptautiskās palīdzības akcijas. 2016.gada vasarā tika uzsākta akcija “Sīrija. Miers ir iespējams”. Izsakām sirsnīgu pateicību visiem, kas lūdzas par mieru Sīrijā, par mieru pasaulē un kas finansiāli atbalsta palīdzības sniegšanu Sīrijas bēgļiem. 2016.gada decembrī noslēdzām palīdzības akciju Ukrainas iekšzemes krīzei, kuras laikā no 2014.gada rudens ziedojumos tika saņemts 1553 eiro. Tāpat arī “Caritas Latvija” šogad atbalstīja organizācijas “Fratello” iniciatīvu, kura pulcēja 2000  bezpajumtnieku un trūcīgo no dažādām Eiropa valstīm Romā, lai kopā lūgtos un satiktos ar pāvestu Francisku. Arī četriem cilvēkiem no Latvijas, kas ir Kalkutas māsu draugi,  bija iespēja piedalīties šajā svētceļojumā uz Romu.

Paldies visiem, kas lūdzas un finansiālu atbalsta “Caritas Latvija” darbību.