Caritas.lv

Trūcīgie pēc tikšanās ar pāvestu iespaidu pilni

Aizvadītajā nedēļā no Itālijas galvaspilsētas Romas atgriezās četri Latvijas pārstāvji, kas kopā ar citiem trūcīgajiem un grūtībās nonākušajiem vai tās jau pārvarējušajiem satika pāvestu Francisku.  No Latvijas uz Romu devās trīs cilvēki no Kalkutas māsu redzes loka, un grupas garīgais vadītājs bija jezuītu brālis Ivars Juhņevičs.

Pēc atbraukšanas I. Juhņevičs stāstīja, ka viņu aizkustinājusi pāvesta izturēšanās pret dzīves pabērniem. Tāpat viņu uzrunājušas vairākas liecības. Piemēram, kāds bijušais bezpajumtnieks pastāstīja pāvestam savu liecību. Viņš redzēja, kā draugi uz ielas mirst no narkotiku, alkohola varas, slimībām, bet viņus pat neviens ar cieņu neapbedīja. Tāpēc šis vīrietis nolēma izveidot kori, kas dzied bezpajumtnieku un pamesto bērēs.

Brālis Ivars arī pastāstīja par audienci, pēc kuras pāvests aicināja bezpajumtniekus par viņu lūgties. “Man šķiet, ka tā darīja arī Jēzus, laužot barjeras un stereotipus, nepievēršot uzmanību, kāda ir cilvēka pagātne vai tagadne. Viņš vienkārši katrā cilvēkā saskatīja cilvēku. Līdzīgi ir ar pāvestu. Šie cilvēki par viņu lūdzās no sirds, un tas aizkustināja. Viņi Francisku apķēra, bet viņš pazemīgi stāvēja kā tas, kurš mīl un ir kopā ar cilvēkiem savos vārdos un darbos,” atmiņās dalās I. Juhņevičs.

Trūcīgo tikšanās ar pāvestu FranciskuSavukārt Jolants, kurš kopā ar Baibu un Arvīdu guva māsu un ziedotāju atbalstu ceļam, pastāstīja, ka brauciens bijis lielisks. Jolants jau vairākus gadus palīdz māsām. Tagad viņam ir ģimene un seši bērni.

Viņa skatījumā atsevišķi ceļojuma brīži ienesa dažādas jaunas atklāsmes un bija brīnumu pilni. Piemēram, kad pēc tikšanās Baiba neatnāca uz sarunāto vietu, Jolants, lūdzoties “Tēvs mūsu”, devās meklējumos un pazudušo atrada.

Trūcīgo tikšanās ar pāvestu FranciskuTikšanās laikā Pāvila VI zālē Jolants juties kā Zahejs, kas kāpa kokā, lai ieraudzītu Jēzu. Jolants kopā ar pārējiem kāpa uz soliem. Lai arī tikai atsevišķi grupu delegāti bija izvēlēti sēdēšanai priekšā, lai pēc tam tiktos ar pāvestu, daudziem, tostarp arī Jolantam, radās iespēja pat pieskarties klāt pienākušajam pāvestam . “Pēc tam domāju, kāpēc tie cilvēki apkārt man kliedz. Tikai pēc tam pamanīju, ka arī es kopā ar pārējiem saucu pāvestu itāliešu valodā – papa,” atminas Jolants.

 

LRKB IC