Caritas.lv

SVĒTCEĻOJUMA PIEPILDĪTS

Uzsākot jauno baznīcas liturģisko gadu, kas veltīts konsekrētām personām, mūsu Jēkabpils draudzes prāvests Viktors Siļčonoks sadarbībā ar draudzes Caritas grupu un Jēkabpils pašvaldības atbalstu rīkoja divus svētceļojumus, kuru mērķis bija vienot draudzi. Pirmais svētceļojums notika 6. decembrī un tā mērķis bija iepazīties ar Jelgavas diecēzes draudzēm.

Braucienu uzsākām ar rīta Sv. Misi, kas veltīta Dievmātes godam. Pirmais mūsu svētceļojuma objekts bija Viesītes Sv. Franciska baznīca, kas vēl atrodas būvēšanas stadijā. Nākamā draudze bija Neretas Svētā Gara katoļu baznīca, bet pēc tam sekoja Kurmenes Sv. Pētera baznīca.

Mūsu svētceļojuma svarīgākais apmeklējuma objekts bija Skaistkalnes Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas baznīca, kas Latvijā ir pazīstama ar aizvien pieaugošo svētceļnieku skaitu, lai izlūgtos no Dieva un Dievmātes nepieciešamās žēlastības un svētību sev un citiem.

Tālāk sekoja Bauskas Vissvētākā Sakramenta katoļu baznīcas apmeklējums. Šo draudzi apkalpo prāvests monsinjors Jānis Zviedrāns. Nākamā svētceļojuma maršruta apskates vieta bija Iecavas baznīca, kas veltīta Sv. Antona godam.

Pusdienlaikā mēs ieradāmies mūsu diecēzes sirdī, Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrālē, kur mūs sagaidīja bīskaps Edvards Pavlovskis ar uzklātiem galdiem un ļoti garšīgām pusdienām. Savā uzvedības manierē viņš atgādināja Sv. Francisku – ar pazemību apkalpojot pie galdiem sēdošos viesus. Pēc sātīgu pusdienu nobaudīšanas devāmies uz Sv. Misi Jelgavas katedrālē, kuru vadīja bīskaps Antons Justs.

Olaines Bezvainīgās Jaunavas Marijas baznīcā mūs sagaidīja Mazāko Brāļu Kapucīnu ordeņa mūks, kurš pastāstīja par pašu baznīcu un ordeni, kurā kalpo. Tālāk sekoja Jaunjelgavas Svētā Krusta katoļu baznīca. Mūsu maršruta nākamais pieturpunkts bija Aizkraukles Sv.Terēzes no Bērna Jēzus baznīca, kas izceļas ar mūsdienīgu arhitektūru un dizainu un ieejot tajā var sajust nepārprotamu lūgšanas garu.

Koknesē mēs apmeklējām Sv. Jāņa Kristītāja katoļu baznīcu. Pēdējais mūsu maršruta pieturpunkts bija Pļaviņu katoļu baznīca, kur mūs sagaidīja priesteris Andžejs Stoklosa.

Savukārt 29.decembrī prāvests Viktors Siļčonoks rīkoja otru svētceļojumu mūsu draudzes mazākajiem pārstāvjiem, lai apskatītu 9 dažādās Rīgas baznīcās ierīkotās betlēmītes. Pirmais apskates objekts bija Kristus Karaļa draudze, kur mūs sagaidīja karmelīšu klostermāsa Noemi. Pēc tam apskatījām 3 Vecrīgā atrodošās baznīcas – Sv. Jēkaba katedrāli, Sv. Marijas Magdalēnas baznīcu un Sāpju Dievmātes baznīcu.

Nākamā svētceļojuma pieturvieta bija Pārdaugava, kur apmeklējām Sv. Jāzepa baznīcu, Sv. Alberta baznīcu un Sv. Terēzes no Bērna Jēzus baznīcu. Atpakaļceļā apskatījām Sv. Franciska baznīcu un Vissvētākās Trīsvienības baznīcu. Apmeklējām arī Rīgas Garīgo semināru, kur mūs sagaidīja seminārists Jānis. Apskatījām gan moderno aprīkojumu auditorijās, gan kapelu, gan mūzikas telpu. Kopumā sanāca apmeklēt vairāk nekā plānots – kopā 12 betlēmītes. Vislielāko bērnu simpātiju ieguva Rīgas Kristus Karaļa draudzes un Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā ierīkotās betlēmītes. Interesanti bija novērot, ar kādu cītību bērni skaitīja betlēmītēs atrodošos dzīvniekus, jo par pareizajām atbildēm prāvests apbalvoja ar konfektēm. Brauciens izdevās ļoti labi, par to liecināja bērnu sajūsma un prieks, apciemojot Jēzus Bērniņu.

Vēlamies draudzes vārdā izteikt pateicību mūsu prāvestam Viktoram Siļčonokam par šiem svētceļojumiem, kuros tikām visu laiku izklaidēti un lutināti, bet galvenais – guvām vērtīgu pieredzi, kā arī mūsu Jēkabpils pilsētas pašvaldībai par materiālu atbalstu.

Gads ir iesācies diezgan raženi un noteikti, ka būs vēl daudz interesantu notikumu, sekosim šo notikumu gaitām un aktīvi piedalīsimies draudzes rīkotajos pasākumos. Uz drīzu tikšanos…

Zemāk redzamas fotogrāfijas no svētceļojuma pa Jelgavas diecēzes baznīcām.

 

Marija Goršelatova