Caritas.lv

LAIMĪGI GARĀ NABAGIE

Skaists Adventa laika iesākums bija tiem Caritas organizācijas brīvprātīgajiem un draugiem, kuri Baznīcas liturģiskā gada miju pavadīja Dzintaru rekolekciju mājā, lai piedalītos Caritas brīvprātīgo formācijas sesijā “Laimīgi garā nabagie”. Šāda veida nedēļas nogale notika pirmo reizi un arī pirmo reizi, sadarbojoties ar Vidzemes katoļu jauniešu centra komandu. Tās mērķis bija sniegt stiprinājumu un uzmundrinājumu tiem, kuri ir nesavtīgi strādājuši, kalpojot saviem mazākajiem brāļiem un māsām.

Ikviens, kas bija ieradies, piedzīvoja ne tikai patiesu kopā būšanas prieku, bet arī ieguva iespēju šo laiku veltīt savai garīgajai izaugsmei. Kopīgās rīta lūgšanas, slavēšana un Dieva vārda pārdomāšana klusumā ļāva no jauna sajust Dieva mīlestību, neskatoties uz grūtībām un dažādām dzīves problēmām, ar kurām ikdienā saskaras gan paši brīvprātīgie, gan tie, kuriem viņi kalpo. Žozefa Bastēna lekcijas palīdzēja saskatīt un pieņemt to nabadzīgo bērnu, kas mājo ikvienā no mums, kā arī vairāk iepazīt iekšējo lūgšanu un ieklausīties Dievā. Ž.Bastēns arī atgādināja, cik svarīgi ir nevis kalpot nabadzīgajiem, bet gan darīt to kopā ar viņiem, jo ir tik daudz lietu, ko šajā pasaulē mums var iemācīt tikai nabadzīgie. Savukārt Claudio Rivera pastāstīja par būtiskāko veiksmīgas savstarpējās komunikācijas izveidē. Kāda brīvprātīgā par šo lekciju dalās: „Ļoti patika šī lekcija, jo tajā atraktīvā veidā tika pastāstīts par komunikāciju trīs līmeņos – ķermenis, prāts un dvēsele. Lektors apvienoja uzrunā gan laicīgos, gan garīgos aspektus, integrējot ticību Dievam un komunikācijas piemērus no politiskās dzīves.” Gunta Ziemele iepazīstināja ar kerigmas jeb Labās vēsts pasludināšanu, parādot tās vienkāršību un skaistumu. Daudzi no dalībniekiem par to dzirdēja pirmo reizi.

Īpašs bija arī sestdienas vakars, kurā kustības Dzīvības straumes komanda ļāva ikvienam piedzīvot izlīguma un dziedināšanas vakaru, lūdzot Dieva dziedināšanu tajos ievainojumos, kas traucē Svētajam Garam darboties mūsu dzīvē un dot mums tās dāvanas, kuras Debesu Tēvs mums ir paredzējis.

Brīvais laiks bija lieliska iespēja, lai atpūstos un dotos pastaigā gar jūru, kura šajā nedēļas nogalē bija īpaši mierīga, ļaujot sajust Dieva mieru un klusumu arī savās sirdīs. Priecīgā Adventa tuvuma un muzikālā noskaņā tika svinēta Svētā Mise, kuru celebrēja priesteris Kārlis Miķelsons, savā sprediķī uzrunājot klātesošos ar līdzību par podnieku un mālu. Lai arī Dievs mūs reizēm pārveido sāpīgā procesā, tomēr, ja ļaujamies tam un sadarbojamies ar Dieva žēlastību, beigu beigās no ikvienas neizteiksmīgas māla pikas tiek izveidots skaists un noderīgs māla trauks.

Šī nedēļas nogale bija kā maza apstāšanās, lai ieskatītos sevī, dalītos savā pieredzē ar citiem un saņemtu Dieva uzmundrinājumu, lai šajā Ziemassvētku gaidīšanas laikā arī citiem nestu vēsti, ka ikviens ir Dieva mīlēts, un Viņš šajā pasaulē ir nācis, lai nestu gaismu tur, kur ir tumsa, cerību tur, kur valda bezcerība, un mīlestību tur, kur tā zudusi.

Līdzīgas nedēļas nogales Caritas brīvprātīgo ticības un vadības padziļināšanai plānotas arī nākamajā gadā – “Laimīgi Miera nesēji” un “Laimīgi izsalkušie un izslāpušie”. Arī tu vari iesaistīties Caritas kalpošanā, interesējoties pie draudzes prāvesta vai ieskatoties www.caritaslatvija.lv.

Sandra Novika

Brīvprātīgo formācijs pirmā sesija