CARITAS ŽĒLSIRDĪBAS DIENA JELGAVĀ

Rudenīgā sestdienā, 26.oktobrī, Jelgavā notika Caritas Latvija organizētā Žēlsirdības diena. Tās mērķis bija pastāstīt par žēlsirdības darbu veikšanas iespējām un pamudināt cilvēkus tajos iesaistīties.

Diena sākās ar V.E. bīskapa E.Pavlovska uzrunu, kuras laikā Ekselence īsumā pastāstīja par žēlsirdības darbu nepieciešamību. Tālāk sekoja prezentācija par caritas izpratni Baznīcas mācībā, kā arī par Caritas Latvija – lomu, mērķiem, uzdevumiem un iesaistīšanās iespējām tajā.

Iedvesmojošus un stiprinošus vārdus teica lektors – priesteris Arnis Maziļevskis. Viņš norādīja uz pasaulē valdošo garīgo nabadzību, kas ir vēl smagāka nekā materiālā. Materiālās dzīves sakārtotība nav garants cilvēka laimei. Garīgā un emocionālā nabadzība izpaužas tajā, ka cilvēks domā pirmkārt par sevi, ir „ierāvies sevī”, „savā pasaulē”. Šajā garīgajā nabadzībā nav ne Dieva klātbūtnes, ne dzīvības. Saņemot mīlestību, izmainās cilvēks, izmainās viņa skats. Priesteris norādīja, ka lielākais žēlsirdības darbs, ko varam sniegt otram cilvēkam, ir palīdzēt viņam satikties ar Dievu. Tātad žēlsirdības darbs ir gan ļaut otram satikt Dievu, gan arī caur pašiem žēlsirdības darbiem satikties ar Dievu. Patiesa žēlsirdība ir dot ne tikai to, kas paliek pāri, bet tad, kad mīlam tik ļoti, kad esam spējīgi kopā ar otru ciest.

Lektors uzsvēra, ka Dieva Vārdā Jēzus norāda, ka to, ko esat darījuši vienam no vismazākajiem, to esat Man darījuši, kā arī: „Ja kāds saka: „Es mīlu Dievu”, bet ienīst savu brāli, tas ir melis. Jo kā tas, kas nemīl savu brāli, kuru redz, var mīlēt Dievu, kuru neredz”.

Uzrunas noslēgumā priesteris Arnis aicināja pamudināt uz labiem darbiem arī tos cilvēkus, kuri dzīvo „savā pasaulē”, kuri jūtas „nelaimīgi”, jo bieži vien šīs nelaimes sajūtas iemesls ir kalpošanas trūkums, dalīšanās trūkums ar savu dzīvi. Kalpojot laimes sajūta un mīlestība pieaug, attīstās un pilnveidojās. Kalpošana – tā ir iespēja manai personīgajai glābšanai.

Turpinājumā sekoja liecības par žēlsirdības kalpojumiem, kas notiek Jelgavas katoļu draudzē. Jāatzīst, ka tā ir bagātīgi svētīta ar dažādiem kalpojumiem. Tie ir: Alfa kursi, Alfa kurss cietumā, kas ir zīmīgs ar to, ka tajā kalpojums sastāv it kā no divām daļām – viena komanda kalpo tieši cietumā ieslodzītajiem, bet otra tajā pat laikā lūdzas Vissvētākā Altāra Sakramenta priekšā Bērniņa Jēzus māsu karmelīšu klostera mājā turpat pie Jelgavas katedrāles. Tāpat māsu karmelīšu vadībā jau septīto gadu notiek māmiņu kluba tikšanās. Māsas sniedz dažādas lekcijas par ticības jautājumiem. Šīs tikšanās reizes māmiņām dod spēku iet tālāk savā ticības ceļā ar Dievu. Savukārt Baltajā mājā daudzu gadu garumā reizi nedēļā notiek zupas izdalīšana jeb tiek organizēta zupas virtuve, bet sagatavošanās tai sākas jau dienu iepriekš. Zupas virtuve ir atvērta gada vēsākajos mēnešos. Cilvēkiem, kuri nāk uz zupas virtuvi, Ziemassvētkos tiek rīkots īpašs mielasts. Kopš 1994.gada draudzē darbojas Marijas Leģions. Tā māsas un brāļi apmeklē pansionātus, slimnīcas, bērnu namus, vientuļus un pārvietoties vairs nespējīgus cilvēkus. Tā kā tika norādīts, ka daudzi cilvēki meklē arī sociālo palīdzību, taču Marijas Leģions ar to nenodarbojas, tad šī žēlsirdības kalpošanas joma Jelgavas draudzē vēl nav apzināta.

Uz Žēlsirdības dienu Jelgavā bija ieradušies jaunieši no Brunavas un Budbergas draudzes, kas atrodas pie pašas robežas ar Lietuvu. Viņi rosināja aicināt arī citus uz kalpošanu, jo bieži vien ir tā, ka uzaicinājums ir vienīgais, kas ir nepieciešams, lai labais darbs varētu sākties. Priecājāmies uzzināt, ka Brunavas jauniešu grupa līdztekus svētdienas skolai nodarbojas arī ar praktisku palīdzības sniegšanu – tīra draudzes baznīcas pagalmu, apmeklē ļaudis pansionātā, sagatavo viņiem pašdarinātus apsveikumus utml.

Pēc pusdienu pauzes Baltajā mājā bija laiks Žēlsirdības dienas programmas praktiskajai daļai, kad dalībnieki devās uz Ģintermuižas slimnīcu, kur kopā ar slimnīcas pacientiem stundu dziedāja, dejoja, slavēja Dievu, kā arī ieklausījās priestera Arņa teiktajā par Kunga īpašo mīlestību uz katru no mums. Pacienti saņēma arī īpaši šai tikšanās reizei Raudas internātpamatskolas bērnu sagatavotus apsveikumus.

Žēlsirdības diena Jelgavā noslēdzās ar Sv.Misi Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrālē, ko celebrēja V.E. bīskaps E.Pavlovskis, koncelebrējot priesterim Arnim Maziļevskim, kurš arī teica sprediķi.

Caritas Latvija izsaka sirsnīgu pateicību V.E. bīskapam E.Pavlovskim par būšanu kopā ar mums gandrīz visas dienas garumā, priesteriem Arnim Maziļevskim un Jurijam Gorbačevskim par uzrunām un aktīvu klātbūtni, māsai Natālijai par muzikālo pavadījumu, Marijai Ruščakai ar komandu par gardajām pusdienām un visiem, kuri liecināja un piedalījās Žēlsirdības dienā.

Ceram, ka Jelgavas draudzes piemērs iedvesmos arī citus aktīvai tuvākmīlestībai!

Nākamā Žēlsirdības diena būs Madonā, sīkāk skat. http://caritas.lv/raksti/564616-madonas-zelsirdibas-diena

Anna Eižvērtiņa, Caritas Latvija