Caritas.lv

CARITAS BRĪVPRĀTĪGIE MĀCĀS RAKSTĪT PROJEKTUS

Sestdien, 13.septembrī, notika „Caritas Latvija” organizētais brīvprātīgo tālākizglītības seminārs Betlēmes Žēlsirdības mājas telpās, Katoļu ielā 14.

Semināru atklāja un pirmo lekciju vadīja pr.Agris Klovāns. Lekcijā viņš dalījās ar veikto pētījumu par to, kā Rīgas arhidiecēzes draudzēs realizējas Benedikta XVI enciklikas Caritas in veritate paustās atziņas. Priesteris uzsvēra, ka karitatīvā darbība ir mīlestības kalpojums. Tika norādīts, ka sociālā pastorāle ir viens no veidiem kā veicināt komunikāciju, saliedētību un vienotību draudzēs. Interesanti, ka pētījumā, kurā aptaujāti vairāk nekā 500 Rīgas arhidiecēzes ticīgo, atklāts, ka palīdzības sniegšana draudzes ietvaros tiek saistīta visbiežāk ar baznīcas labiekārtošanu, nevis palīdzības sniegšanu cilvēkiem – dzīvajai Baznīcai. Iemesls cilvēku kūtrumam palīdzības saņemšanā ir fakts, ka draudzes locekļi viens otru nepazīst. Svarīgi ir arī informēt draudzē par palīdzības saņemšanas iespējām. Vēl no PSRS laikiem daudzu cilvēku apziņā ir saglabājies iespaids, ka baznīcā vienīgā aktivitāte ir svētdienas Sv.Mise, labākajā gadījumā – koris, rožukroņa pulciņš. Secinājumos pr.Klovāns ieteica attīstīt dialogu draudzēs, pateikties labdarim jeb sponsoram par saņemto palīdzību. Noslēgumā priesteris atbildēja uz semināra dalībnieku jautājumiem.

Otrajā lekcijā mūs uzrunāja lektore Irīna Kulitāne (SIA „KONSO”), kurā viņa iepazīstināja ar veiksmīga projekta rakstīšanas pamatprincipiem. Lektore arī praktiski, izmantojot vienkārša projekta veidlapas paraugu, norādīja uz biežāk sastopamajiem jautājumiem un „klupšanas akmeņiem” projekta pieteikuma sagatavošanas laikā. Tika paskaidroti termini, piemēram, ko nozīmē „pašfinansējums” un „kvantitatīvie un kvalitatīvie rezultāti”, kā arī to, cik svarīgi redzēt organizācijai vai jebkuram projekta iesniedzējam mērķi, tālāko uz ko tiecamies. Dalībniekiem bija iespēja sagatavot sava projekta pieteikumu un izdiskutēt to ar klātesošajiem, kā arī saņemt no pieredzējušas lektores patiesi profesionālus ieteikumus un padomus, kā arī draudzīgu iedrošinājumu riskēt un uzdrošināties realizēt savu sapņus un ieceres.

Laipni aicinām visus brīvprātīgos un interesentus uz nākamo tikšanās reizi – Caritas dienu Rīgā, kas notiks 18.oktobrī Betlēmes Žēlsirdības mājā! Sīkāka informācija sekos!

Caritas Latvija