AUGUSTĀ VISI CEĻI VED UZ AGLONU

Gan kājām, gan braucot, kopā vai individuāli – tam laikam nav tik lielas nozīmes, jo Dieva priekšā visi esam Viņa bērni, svētceļnieki uz šīs zemes.

Vairākus gadus Latvijā līdzās tradicionālajām svētceļojuma formām, pastāv arī kāda īpaša – proti, svētceļojums, kura laikā tā dalībnieki ne tikai dodas ar kājām uz Aglonu, lūdzoties un slavējot Dievu, bet arī daļu no savas svētceļojuma dienas velta, sniedzot palīdzīgu roku lauku vidē.

Šādu unikālu svētceļojuma veidu aizsāka toreizējais Pļaviņu draudzes prāvests pr. Ingars Stepkāns. Vēlāk, pr. Ingaram kļūstot par „Caritas Latvija” direktoru, tas organiski pārtapa par Caritas svētceļojumu. Tas pulcina ne tikai Caritasbrīvprātīgos. Grupa ir atvērta ikvienam labas gribas cilvēkam, kurš vēlas iepazīt Dievu, kalpojot Viņam un tīri praktiski arī savam tuvākajam šajās pāris dienās, kas mums ir dotas kā sagatavošanās laiks Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā.

2015. gadā kājām mērojām aptuveni 55 km 25 cilvēku sastāvā. No četrām svētceļojuma dienām praktisko kalpošanu veicām trīs dienas. Šajās dienās ceļu mērojām dienas otrajā pusē. Svētceļnieki bija ieradušies no dažādām Latvijas vietām.

Svētceļojumu uzsākām Vecvārkavā, no kurienes devāmies uz Arendoli, Nīdermuižu, Višķiem un tad jau klāt bija arī galamērķis – mūsu skaistā Aglona. Ik rītu uzsākām ar Sv.Misi, pēc kuras, kā jau minēts, devāmies veikt kādu labu praktisku darbiņu. Pirmajā un otrajā dienā tās bija talkas Vārkavas vidusskolas un Arendoles draudzes teritorijas sakopšanā, savukārt trešajā dienā darbojāmies lauku mājās 2.5 km attālumā no Nīdermuižas – ravējot, skaldot malku, sametot vālos sauso sienu… Neiztrūkstoša arī bija svētceļojumam raksturīgā stundu liturģijas lūgšana, Rožukronis, Dieva Žēlsirdības kronītis un slavēšana ģitāras pavadījumā.

Esam pateicīgi, ka grupas garīgo vadību veica kapucīnu tēvs Jans Karčevskis, kurš jau gandrīz divus gadus ikdienā kalpo Olaines draudzē. Ļoti uzrunājošas un pārdomas raisošas bija tēva konferences. Tajās tika runāts par būtiskāko gan lūgšanā, gan par līdzatkarību un lomām, kuras pieņemam, esot tās ietekmē, kā arī par 12 soļu programmas principiem. Kā izrādās, šajās tēmās skartos jautājumus un principus var izmantot arī savas garīgās dzīves attīstībā, cīņā ar grēku un darbā pie sevis pilnveidošanas saskaņā ar Dieva plānu.

Ar nelielu mazuma piegaršu Aglonā atvadījāmies. Ja tāds būs Dieva plāns, tāpat nākamajā gadā dosimies šāda veida svētceļojumā, jo, raugoties uz atsauksmēm, tāds arī ir nepieciešams visā brīnišķīgajā svētceļojumu daudzveidībā.